Nem árt az óvatosság a medvék miatt

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Medvék Hevesben és Nógrádban
Medvék Hevesben és Nógrádban

Feltehetően Szlovákiából húzódnak délre a Magyarországon látott medvék. Hétfőn Nógrád és Heves megyében több helyen barnamedvére figyelmeztető táblát helyeztek ki a Bükki Nemzeti Park munkatársai.

Salgótarjántól nem messze nem csak láttak, hanem lőttek is medvét tavaly, ami természetkárosítás, és meglesznek a büntetőjogi következményei.

Judik Béla, a Bükki Nemzeti Park nógrádi tájegységvezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan gyűjti az adatokat arról, hogy Nógrád megyében hol láttak medvét. Nagy biztonsággal az mondható el, hogy 2014. április végétől két egyed található a tájegység területén. Úgy tűnik, ez a két egyed már nem kóborló, errefelé tévedt, hanem állandónak nevezhető.

Judik Béla hozzátette: ennek ellenére önálló, magyarországi medvepopulációról valószínűleg még hosszú ideig nem lehet beszélni, ezek a szlovákiai állomány egyedei. Az is bizonytalan, ha lesz egyáltalán szaporulat, itt maradnak-e, vagy átmennek az Ipoly túloldalára.

A megye természet közeliségét jelzi, hogy ilyen csúcsragadozó megjelenik, amit Judik Béla pozitívnak nevezett, hozzátéve, hogy a medvék eddig nem jelentettek veszélyt a lakosságra.

A Kárpát-medencében ezres nagyságrendű medveállomány él. Ezek az állatok alapvetően kerülik az embert, s csak akkor jelentenek veszélyt, ha például nem megfelelő a hulladéktárolás, vagy az élettevékenységét megzavarják.

A Bükki Nemzeti Parkban kihelyezett figyelmeztető táblákon alapvetően a barnamedve életmódját, jogi státuszát mutatják be, s azokat a viselkedési szabályokat, amelyeket a kirándulóknak, kerékpározóknak, kutyasétáltatóknak, sátrazóknak be kell tartaniuk.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park zoológusa hangsúlyozta: minimális annak az esélye, hogy a lakosság találkozna a két medve valamelyikével. Hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben, Nógrád megyében a juhállományban sem okoztak még kárt a medvék. A medvék elleni védekezésre a Bükki Nemzeti Park egy csomagot állított össze a Földművelésügyi Minisztérium részére, és bíznak benne, hogy kapnak majd állami támogatást, amellyel az állattartóknak nyújtanának segítséget a védekezéshez.

Forrás: hirado.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .