Megoldhatatlan ügy: felfalták a bizonyítékot

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

2010-04-23

Hatvant mostanában két bűnügy is izgalomban tartja. Az egyik az utólag egybeforrt cigaretta- és fegyverlopás, a másik a piaci betöréssorozat.

A nyomozás még nem zárult le” – halljuk gyakorta az elutasító rendőrségi választ, ha az újságírók valamely, folyamatban lévő ügyről érdeklődnek. A terjedelmesebb magyarázat sem megnyugtató: „A nyomozás érdekeire való tekintettel egyelőre nem tudunk részletes és kimerítő felvilágosítással szolgálni”. Habár a rendőrség a sokakat foglalkoztató hatvani bűnténysorozatok kapcsán sem túl bőbeszédű, a kisvárosi pletyka egyre terjed és dagad.

A piacon a kereskedők rácsokkal és riasztóberendezésekkel védekeznek, de így is gyakoriak voltak a bűntények Fotó: Albert Péter

Az ellopott fegyverek kapcsán tartja magát az a helyi vélekedés, miszerint a tolvajok talán sosem buknak le húsvétvasárnap, ha épp akkortájt nincs az ittasság elleni szokásos, illetve két család egymásra támadásának elkerülésére szervezett kivételes közúti ellenőrzés. Járműve átvizsgálásakor így akadhatott horogra a gyanúsított trió kerekharaszti tagja, akit ragadványneve után csak „C”-nek hívnak. Róla azt beszélik, miután „feldobta” a társait, vádalku keretében szabadon engedték. Mások szerint ez nem igaz; már mindhárman egy egri zárka hűvösében „élvezik” a rendőrség vendégszeretetét.

„Biztos” forrásokra hivatkozva azt is tudni vélik, hogy a jó hírű újhatvani kereskedőcsalád sarja, illetve a két évtizede még a népszerűségben fürdőző volt diszkós és polgárőr nemigen bukott volna le, ha „elővigyázatlanul” nem maguk hívják ki önmagukra a rendőrnyomozókat. Történt ugyanis, hogy valaki betört egyikük lakóingatlanára. A rendőrség pedig tette a dolgát. Hogy mit találtak? Hát, jókora cigaretta-lerakatot a padláson. Érdekes, hogy a károsult piaci kereskedőnek, Tóthnénak – amikor két hete a kapitányságon járt – csak annyit mondtak el, hogy fülön csípték a tolvajokat. Arról azonban nem értesítették, hogy a zsákmány is előkerült volna.
A hentesüzletet működtető másik Tóth családnak talán még ennél is lehangolóbb nyomozati hírt kellett megemésztenie, amikor hívatták őket a kapitányságra. Megmondták nekik, hogy nem tudják megoldani az ügyüket. Illetve közöltek velük két megoldáskulcsot: a feltételezett betörők egyrészt fiatalkorúakra kenték az elkövetés bűnét, másrészt már felfalták az elcsent hentes- és füstöltárut, a savanyúsággal együtt. A zsaruk széttárták a kezüket, és csak annyit mondtak: megsemmisült a bizonyíték. Valamicske reményük azért Tóthéknak is maradt; a nyomozás még a piaci betöréssorozat ügyében sem zárult le.

Két fegyvert még továbbra is keresnek

Dr. Gyetvai Tibor hatvani rendőrkapitány megerősítette, hogy a nyomozás érdekei miatt olykor valóban vissza kell tartaniuk néhány információt, hiszen a rendőrség helyzeti előnye elveszne, ha a bűnözők a sajtóból tájékozódnának a felderítés részleteiről. Dr. Gyetvai az ügyek kapcsán annyit közölt: a fegyverlopás gyanúsítottjainál semmiféle cigarettát nem találtak; a piaci fosztogatókat elfogták, de a két bűncselekmény-sorozatnak semmi köze egymáshoz. Megerősítette azt a hírt is, hogy két fegyvert még keresnek.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .