ENERGIATAKARÉKOSABBÁ VÁLTAK A KÖZINTÉZMÉNYEK PETŐFIBÁNYÁN

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Petőfibánya címere
Petőfibánya címere

Befejeződtek a „Petőfibánya Községi Önkormányzat közintézményeinek energetikai korszerűsítése” című projekt kivitelezési munkái.

Petőfibánya Községi Önkormányzat sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projekt felhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 73,985 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0200 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne a Polgármesteri Hivatal és Művelődési Ház épülete (Bánya út 3.), a Buszváró épülete (Lehel utca 1.) és a Strandépület (Dobó István utca 9.). A nyílászárók cseréjét alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak.

A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése. Ezen kívül a CO2 valamint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, mérsékeltebb fosszilis energia felhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az Önkormányzatának jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megtörtént a Polgármesteri Hivatal és Művelődési Ház épületén 1.406 m2 homlokzat felület hőszigetelése, a magastetős szerkezeteken 1.036 m2 padlásfödém hőszigetelése
A buszváró épületen 139 m2 homlokzat felület és 16 m2 lábazat felület hőszigetelése valósult meg. A lapostetős szerkezeteken 193 m2 lapostető csapadékvíz elleni-, és hőszigetelése került megvalósításra, továbbá 36 m2 homlokzati nyílászáró cseréje is megtörtént.

A strandépületen 37 m2 homlokzati nyílászáró cseréje történt meg, a 166 m2 homlokzat felület és 31 m2 lábazat felület hőszigetelése mellett. A lapostetős szerkezeteken 192 m2 lapostető csapadékvíz elleni-, és hőszigetelése került megvalósításra.

A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 1262,63 GJ/év lesz,  az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 83,44 t/év.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .