Gödöllő vette át a hatvani vadászati múzeumot

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Gödöllő viszi....
Gödöllő viszi….

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti 2016. februártól a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot, amely uniós forrásból, 2014 tavaszán nyitotta meg kapuit a felújított Grassalkovich-kastélyban.

Azt szeretnénk, ha a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás fontos helyszíne, egyben az ország egyik leglátogatottabb vidéki múzeuma lenne a hatvani Vadászati Múzeum. Ehhez nyújthat segítséget az üzemeltetést átvevő, ezen a téren két évtizedes tapasztalattal rendelkező Gödöllői Királyi Kastély. Ráadásul a két egymáshoz viszonylag közel fekvő, az ország legjelentősebb Grassalkovich-kastélyaiban lévő múzeumunk a közös üzemeltetésből és látogatószervezésből vagy az együtt megvalósított pályázatokból és programokból is profitálhat a jövőben – indokolta az eddig Hatvan Város Önkormányzata által működtetett Vadászati Múzeum átvételét L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára.

Az uniós forrásból, komplex rehabilitáció eredményeként megvalósult hatvani Vadászati Múzeum az ország, a Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan létesítménye, amely a legmodernebb interaktív eszközökkel mutatja be a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket. A 2014 tavaszára felújított Grassalkovich-kastély tökéletes otthona a Vadászati Múzeum természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú állandó kiállításainak, ahol a látogatók a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét és a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait, a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét ismerhetik meg.

A Vadászati Múzeum eddig a Hatvan Város Önkormányzata által fenntartott, a település kulturális intézményeit összefogó Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény részeként működött. A Miniszterelnökség, az önkormányzat és az érintett intézmények egyeztetése után szültetett döntés arról, hogy a Vadászati Múzeum kiválik az integrált városi intézményből, és a jövőben a többségi állami tulajdonú társaságként működő Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti tovább.

Az elmúlt héten a két intézmény szakemberei a hatvani Vadászati Múzeum anyagát leltározták, február 8-ától azonban újra várja a látogatókat a gyűjtemény. Bízom benne, az integráció eredményeit hamarosan a látogatók és a magyar vadásztársadalom is érzékelni fogják – tette hozzá L. Simon László államtitkár.

(Miniszterelnökség)

Forrás: kormany.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

1 hozzászólás

  1. Author

    Halkan megkérdezhetem, hogy akkor ki kapta a milliárdos beruházással kapcsolatos támogatást? 🙂 Válaszokat várom a hozzászólásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .