Az idén is a Bosch vezeti a Heves megyei Top 50-es listát

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A hozzáadott érték, a nettó árbevétel és az átlagos állományi létszám alapján is a hatvani Robert Bosch Kft. áll a Heves megyei Top 50-es lista élén – derül ki a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Heves Megyei Hírlap közös gondozásában megjelent Top 50 kiadványból, amelyet kedden mutattak be Egerben.

A 3600 alkalmazottat foglalkoztató cég hozzáadott értéke 44,8 milliárd forint, a nettó árbevétele 459 milliárd forint volt 2015-ben.
A lista élén szerepel még a visontai Mátrai Erőmű Zrt. és az egri ZF Hungária Kft. A Mátrai Erőmű közel 100 milliárd forintos árbevétel mellett 43,5 milliárd forintos hozzáadott értéket produkált, a cégnél átlagosan 2075 ember dolgozott 2015-ben. A ZF Hungária 58,3 milliárd forintos nettó árbevételt és 12,8 milliárd forintos hozzáadott értéket ért el, mindezt 834 alkalmazottal.
Az élbolyba tartozik még a Johnson Electric Hungary Kft., az Aventics Hungary Kft. és a Horváth Rudolf Intertransport Kft. A Johnson 46,1 milliárd forintos, az Aventics 17,6 milliárd forintos, a Horváth Rudolf Kft. pedig közel 12 milliárd forintos nettó árbevételt ért el az elmúlt évben.
A megye 2015-ös gazdasági állapotáról átfogó képet adó, idén kilencedik alkalommal megjelent Top 50 kiadvány bemutatóján elhangzott, hogy a megye lélekszáma továbbra is lassan fogy, a GDP növekedése viszont némileg meghaladta az országos átlagot, 687 milliárd forinttal az összes GDP 2,1 százalékát tette ki. A munkanélküliek aránya is érezhetően csökkent: a 2014-ben mért 12,6 ezerről 7800-ra.
Lukács György, a NAV Heves Megyei Adóigazgatóságának vezetője kiemelte: Heves erősen export-orientált megye, 2015-ben mintegy 14 százalékkal nőtt az export, idén pedig a bővülés megközelítheti a 18 százalékot is.
Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke kifejtette: a megye gazdasága stabilizálódott, a problémát az jelenti, hogy a HKIK felmérése szerint mintegy 2000 munkavállaló hiányzik a megye gazdaságából. Létszám- és szakmunkáshiányról egyaránt szó van, a legfontosabb feladat ezért a hiányzó munkaerő pótlása, ennek érdekében pedig a kormányzat, az önkormányzatok, a kamara és a vállalkozások közötti együttműködésre van szükség – vélekedett.
Habis László, a megyeszékhely polgármestere (Fidesz-KDNP) egyebek közt arról beszélt, hogy a város a Terület- és településfejlesztési operatív program pályázataira koncentrál. Hozzátette: fontos, hogy az önkormányzati és a vállalkozói szektor közösen gondolkodjon a kormányzati gazdaságfejlesztési eszközök felhasználásáról. Úgy vélte, a közös gondolkodás eredménye már látszik Egerben, jelentősen nőtt a városban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozások teljesítménye, de tovább nőtt például az itt eltöltött vendégéjszakák száma is.

MTI


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .