Magyarország továbbra is Közép-Európa termelési motorja akar lenni

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az indiai cég gyöngyöshalászi abroncsgyárának ünnepélyes átadásán.

A kormányfő a világ egyik legmodernebb, legmagasabb színvonalú beruházásának nevezte a gyöngyöshalászit, amelynek „szellemi tartalmára és minőségére is büszkék lehetünk”.

Úgy fogalmazott: a magyarok nem lottón nyerték annak lehetőségét, hogy az Apollo Tyres Magyarországon valósította meg első, Indián kívüli zöldmezős beruházását, egy ilyen döntésben ugyanis kifejeződik a magyarok jövője iránti bizalom. Azt is hangoztatta, hogy

az Apollo Tyres nem egyszerűen tőkét hozott Magyarországra, hanem egy családi vállalat tőkéjét, amivel „a család kultúráját is elhozta hozzánk”.
Ez a vállalat egymagában is fontos talapzata Magyarország egyedülálló versenyképességének – méltatta a céget.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak akkor van esélye a sikerre, ha az indiai abroncsgyártóhoz hasonló partnerekkel sikerül szoros együttműködést kialakítania a következő években.

„Mi mindig is azt akartuk, hogy Magyarországra olyan vállalatok jöjjenek, amelyek bennünk nem egyszerűen egy piacot látnak, nemcsak egy összeszerelő-üzemet akarnak létrehozni, hanem valódi termelő beruházást hoznak ide, amely emeli a magyar gazdaság szaktudását is”

– mondta a miniszterelnök.

Közölte: a gyöngyöshalászi beruházás 475 millió euró, mintegy 147 milliárd forint értékű. A magyar kormány a beruházáshoz 16 milliárd forinttal járult hozzá, mert úgy látta, hogy „a magyar adófizetők pénze itt majd jól fog kamatozni”.

„Nekünk fontos, hogy önök ne csak a saját gyáruk sikerében, hanem a magyar nemzetgazdaság és Magyarország sikerében is érdekeltek legyenek”

– mondta.

A kormányfő arról is beszélt, hogy időarányosan jól áll a tíz év alatti egymillió új munkahelyre vonatkozó kormányzati terv, de a cél eléréséért ezután is munkát kell adni az embereknek segély helyett,

és közben folyamatosan csökkenteni kell a munkát terhelő adókat.

Kiemelte továbbá, hogy a magyar gazdaságot a duális szakképzés alapjaira kell átállítani.

Kiállt a keleti nyitás politikája mellett is, mint fogalmazott, most „megérezhettük a világtörténelmi változásoknak azt a szelét”, hogy „ami tőlünk keletre van, az egyre inkább uralja az egész világgazdaságot”, India az egyik legjobb példa erre.

 

A miniszterelnök beszédében utalt az Egyesült Államok péntek hajnali szíriai rakétatámadására is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: az éjszakai világpolitikai fejlemények aláhúzzák annak jelentőségét, hogy a biztonság és a rendezettség milyen fontos. Magyarországnak – legyen szó háború, fegyverkezés, béke vagy migráció kérdéséről – mindig az a legfontosabb, hogy az itt élő emberek és az itt működő beruházások biztonságban legyenek,

és „ebben nem ismerünk kompromisszumot” – jelentette ki Orbán Viktor.

 

 

A gyöngyöshalászi az Apollo Tyres második gyára Európában. A 72 hektáron elterülő gyár építése két éve, 2015 áprilisában indult, a vállalat 475 millió eurót fektetett a projektbe. Az első építési fázis befejeztével a gyár évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani – írta az eseményen kiosztott tájékoztatójában a vállalat.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)

Hát én ehhez hozzászólok!

1 hozzászólás

  1. Hihetetlen. Van képe arra, hogy ezt ki merje mondani. Emlékszünk azokra az évekre, amikor homlokegyenest ellenezte, hogy a gumigyár Gyurcsány idején Gyöngyösön nyisson gyárat. Mindent megmozgatott ellene. Pofátlanság, és a hazudozás teteje. Magyarország azon a bizonyos listán az utolsó, ami a gazdaságot illeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .