Csepelen már üzemel

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Miután elkészültek a 7,6 milliárd forintos hatvani csokoládégyár tervei, októberben jöhet a kivitelezés, egy évre rá pedig indulhat a gyártás első fázisa – mondta a Világgazdaságnak Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója.

Magyarországot is beleértve, Európa-szerte forró téma a migráció. Egy szír vállalkozás miért választja befektetési célpontként mégis hazánkat?
A migrációs és menekültügyi politikának semmi köze egy nemzetközi befektetőcsoport döntéséhez. Egyrészt személyes oka van, a férjem, Bassam S. Ghraoui üzleti kapcsolatai révén 1991 óta kötődünk ehhez az országhoz. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is átvehette 2008-ban, miután elterjesztette Szíriában a Heller–Forgó-féle száraz erőművi hűtőrendszert. Szír-magyar kettős állampolgárok vagyunk, Damaszkusz után Budapest a második otthonunk. Ez párosul a vonzó befektetési lehetőséggel, amely a kedvező pénzügyi és adózási feltételeknek tudható be. A döntésünk olyan szempontból aligha meglepő, hogy hasonló okokból egyre több német és francia vállalat is itt épít gyárat.
Ezek szerint más térségbeli kiindulópont, akár Bécs vagy Pozsony szóba sem került?
Négy-öt közép-európai fővárost azért tüzetesen megvizsgáltunk, de a már felsorolt tényezőkön túl az elhelyezkedés és az időjárás is Budapest mellett szólt. A Ghraoui az egyik legősibb damaszkuszi kereskedőcsalád, 1805-ben alapította meg vállalkozását, azóta bőven kijutott a tündöklésből és a bukásból is. Hosszú út vezetett a cukortól, a kávén és a teán át a csokoládégyártásig, a vállalat több aranykort élt meg története során, ezeknek az államosítás, az ipari cégek elkobzása, illetve legutóbb a 2011-ben kitört polgárháború vetett véget. Azért jöttünk ide, hogy a Ghraoui márka újjászületésével Magyarország felkerüljön a luxuscsokoládé-ipar térképére.

Olvassa tovább a vg.hu oldalon


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .