Hatvan

Csepelen már üzemel

Ajánljad Te is olvasásra!

Miután elkészültek a 7,6 milliárd forintos hatvani csokoládégyár tervei, októberben jöhet a kivitelezés, egy évre rá pedig indulhat a gyártás első fázisa – mondta a Világgazdaságnak Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója.

Magyarországot is beleértve, Európa-szerte forró téma a migráció. Egy szír vállalkozás miért választja befektetési célpontként mégis hazánkat?
A migrációs és menekültügyi politikának semmi köze egy nemzetközi befektetőcsoport döntéséhez. Egyrészt személyes oka van, a férjem, Bassam S. Ghraoui üzleti kapcsolatai révén 1991 óta kötődünk ehhez az országhoz. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is átvehette 2008-ban, miután elterjesztette Szíriában a Heller–Forgó-féle száraz erőművi hűtőrendszert. Szír-magyar kettős állampolgárok vagyunk, Damaszkusz után Budapest a második otthonunk. Ez párosul a vonzó befektetési lehetőséggel, amely a kedvező pénzügyi és adózási feltételeknek tudható be. A döntésünk olyan szempontból aligha meglepő, hogy hasonló okokból egyre több német és francia vállalat is itt épít gyárat.
Ezek szerint más térségbeli kiindulópont, akár Bécs vagy Pozsony szóba sem került?
Négy-öt közép-európai fővárost azért tüzetesen megvizsgáltunk, de a már felsorolt tényezőkön túl az elhelyezkedés és az időjárás is Budapest mellett szólt. A Ghraoui az egyik legősibb damaszkuszi kereskedőcsalád, 1805-ben alapította meg vállalkozását, azóta bőven kijutott a tündöklésből és a bukásból is. Hosszú út vezetett a cukortól, a kávén és a teán át a csokoládégyártásig, a vállalat több aranykort élt meg története során, ezeknek az államosítás, az ipari cégek elkobzása, illetve legutóbb a 2011-ben kitört polgárháború vetett véget. Azért jöttünk ide, hogy a Ghraoui márka újjászületésével Magyarország felkerüljön a luxuscsokoládé-ipar térképére.

Olvassa tovább a vg.hu oldalon

Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..