Saját erőből és pályázati forrásból újult meg Hevesen a Finta Károly által készített I. világháborús emlékmű.

Megújult az I. világháborús emlékmű

Saját erőből és pályázati forrásból újult meg Hevesen a Finta Károly által készített I. világháborús emlékmű. A pályázatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki az első világháború történelmi emlékeit őrző alkotások renoválása, helyreállítása tárgyában. Az elnyert összeg 2 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, valamint az önkormányzat is biztosított a felújításhoz több mint 1 millió Ft önrészt.

Heves Városában az I. világháborús emlékmű 1923-ban készült el, melyet a település vezetése még 1919-ben megrendelt, de a megvalósítást négy évig pénzhiány akadályozta. Az alkotás készítője – Finta Károly – maga is harcolt az első világháborúban. Az emlékmű eredetileg kútszobornak készült, két oldalán egy-egy oroszlános vízköpővel.

 

Saját erőből és pályázati forrásból újult meg Hevesen a Finta Károly által készített I. világháborús emlékmű.
Saját erőből és pályázati forrásból újult meg Hevesen a Finta Károly által készített I. világháborús emlékmű.

 

Az alkotás talapzata 3 m magas, melyen egy közel másfélszeres életnagyságú katonalak van, akinek a lábánál sárkány helyezkedik el. Az emlékmű négy oldalán az áldozatok nevei szerepelnek ABC-sorrendben.

Az alkotás renoválásra szorult, a vízköpő évtizedek óta nem működött. A felújítás célja az emlékmű eredeti állapotának teljes körű helyreállítása volt, melynek egyik legfontosabb feladata a szennyeződések eltávolítása, homokfúvó technikával a felületi részek megújítása, nevek újrametszése és színezése. A renoválás másik fontos eleme az alkotás talapzatán lévő vízköpők eredeti funkciójának helyreállítása, a vízellátás folyamatos biztosításának a megoldása. A pályázat megvalósulása révén, melyet az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatott, a város Főterén lévő I. világháborús emlékmű harmonikus kapcsolatba került a 2015-ben felújított városközponttal.

Forrás: Hevesi Hírportál


Olvasta már?

https://belfold.fovarosunk.info/annacska-ugy-kapja-be-ahogy-senki/

https://fovarosunk.info/2018/04/27/a-csodak-palotaja-tortenete-az-elmult-tizenhat-ev/

http://pest.megyeihirek.info/2018/08/02/eltunt-szemelyt-keresnek/

Hát én ehhez hozzászólok!