Cél a fegyelmezett gazdálkodás fenntartása

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A  jövő évi költségvetés a fegyelmezett gazdálkodás elvét kiindulópontként szem előtt tartva újra mindenkinek lehetőséget teremt az előrelépésre – jelentette ki a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára Egerben, a XIX. Önkormányzati Költségvetési és Adókonferencián. Banai Péter Benő a jövő évi költségvetés irányelveiről, kiemelt céljairól és sarokszámairól tartott előadásában rámutatott: a büdzsé követi a kormány 2010 óta tartó gazdaságpolitikai irányvonalát, melynek sikerességét az utóbbi évek számai igazolják.

Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár

A prognózisok szerint a gazdasági növekedés 2019-ben is folytatódik, a bővülés 4 százalék felett várható, mely továbbra is meghaladja majd az uniós átlagot. Az elmúlt öt évben a magyar gazdaság a visegrádi országok növekedését is meghaladta – mondta. A magyar gazdaság mutatói ugyanakkor szorosan összefüggnek az uniós trendekkel, a tartós növekedéshez fontos tehát, hogy az európai és világgazdaság is növekvő pályán maradjon – jegyezte meg az államtitkár.

A háromnapos tanácskozáson közel kétszáz helyhatóság képviselteti magát. Olyan témákról tanácskoznak a szakemberek, mint az önkormányzatok gazdálkodását támogató ASP-rendszer, vagy a helyi adókkal kapcsolatos tapasztalatok. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke beszélt egy új kincstári szolgáltatásról: januártól négy megyében, összesen ötven önkormányzatnak könyvelnek. Mint mondta, próbaszolgáltatásról van szó, amit a helyhatóságoknál jelentkező szakemberhiány hívott életre.

A konferencia résztvevőit a megnyitón dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott is köszöntötte. „Azt kell biztosítani, hogy a nemzet legfőbb szervei a nemzet egész erejével a nemzetért való legeredményesebb cselekvésre képesek legyenek” – idézte Magyary Zoltán, a magyar közigazgatás ikonikus alakjának szavait, majd a további hatékony együttműködésre biztatta a központi, területi és helyi közigazgatás jelenlévő szereplőit.

(Heves Megyei Kormányhivatal – Kommunikáció / MTI)


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!