Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Régóta foglalkoztatja a tudósokat: ez lehet az összefüggés a titokzatos kilencedik bolygó és az Uránusz között
Az Uránusz tengelye a Naprendszer többi bolygójához képest 90 fokkal meg van dőlve.

A szakértőket régóta foglalkoztatja a probléma, hogy miért olyan ferde az Uránusz tengelye. Kutatók egy csoportja most választ találhatott a kérdésre.

Az Uránusz tengelyferdesége a 90 fokhoz igen közeli, ráadásul a bolygó mágneses tere és öt legnagyobb holdja is döntött. Az égitest az oldalára dőlve forog, a Naprendszer többi bolygójához képest 90 fokkal eldőlve.

 

A Hubble űrtávcső felvétele. Fotó: Wikipédia

Jacob Kegerreis, a Durham Egyetem kutatója szerint a szakértők egy ideje feltételezik, hogy a jelenség hátterében egy ősi becsapódás áll, az eseményről azonban keveset tudni.

Kegerreis és kollégái több mint 50 becsapódási szimulációt hoztak létre, hogy modellezzék a bolygót alakító folyamatot – írja a Tech Times. Adataik azt mutatták, hogy a becsapódás és a bolygó alakjának megváltozása néhány óra alatt ment végbe. Az eseményt egyszerre több, kisebb objektummal való találkozás is előidézhette, de sokkal valószínűbb, hogy egy hatalmas égitest állt a jelenség hátterében.

Jim Green, a NASA vezető kutatója úgy véli, az Uránusz felborulását okozó objektum még mindig a Naprendszerben rejtőzhet. Elképzelhető, hogy az érintett égitest az a feltételezett kilencedik bolygó a rendszerünkben, melynek létezését néhány éve vetették fel.

A friss eredmények az Uránusz gyűrűinek és holdjainak formálódásáról is árulkodnak. A kutatók szerint a becsapódás után a bolygó anyagának egy része kilökődött, ezen törmelékek pedig később gyűrűket és holdakat alakítottak ki.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!