Klór a kőolajvezetékben

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Szerző

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken – közölte az olajipari társaság pénteken az MTI-vel.

A Mol közleménye hangsúlyozta: bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét. A hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj.
Kiemelték azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedik, hogy nem szabványszerű kőolaj érkezzen Magyarországra.
A felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudjuk látni a finomítót. Az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad – írták.
A Mol egyeztet az illetékes hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel, hogy a kőolajszállítás minél hamarabb visszazökkenjen a normális kerékvágásba – tájékoztatott a cég.
Moszkvában pénteken újságíróknak Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt.
Gyomin közölte, hogy Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A tisztségviselő szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.
Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kőólajvezeték északi ágán.

Hirdetés

 





Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!