És belépett a képbe a Stasi

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Nemrég volt a harmincadik évfordulója annak, hogy a Pan Am Boeing 747-esét bomba pusztította el a skóciai Lockerbie település felett, 270 ember halálát okozva. A merényletért elítéltek egy líbiai állampolgárt, aki tagadta bűnösségét, de az észak-afrikai ország később elismerte felelősségét.

 




 

Most kiderült, hogy az elmúlt hónapokban egykori NDK-s állambiztonságiakat hallgattak ki, mert az a gyanú, hogy a néhai kelet-német titkosszolgálatnak nagyobb szerepe volt a terrorakcióban. – írja az airportl.hu  

 

Fotó: airportal.hu

A Pan Am 103-as járata a Pan American World Airways (Pan Am) harmadik menetrend szerinti transzatlanti járata volt London Heathrow és New York JFK repülőtere között. 1988. december 21-én az ezen az útvonalon repülő N739PA lajstromjelű, „Clipper Maid of the Seas” névre keresztelt Boeing 747-121 megsemmisült, roncsai a skóciai Lockerbie kisvárosára zuhantak. A katasztrófát követő nyomozás során kiderült, hogy a gép első rakterében egy 350-450 gramm közötti tömegű plasztikbomba robbant. A robbanás a gép szinte azonnali megsemmisüléséhez vezetett. A 130–190 km/h sebességű szél a roncsokat mintegy 130 km hosszan, 2189 km² területen szórta szét. A katasztrófának 21 országból összesen 270 áldozata volt, közülük 4 magyar és 189 amerikai.

A berlini főügyészség a minap az aero.de szerint csak annyit erősített meg a médiaértesülésekből, hogy a skót hatóságok kérésére – jogsegélyeljárás részeként – valóban vannak tanúkénti meghallgatások.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!