Életmód

Döntött a WHO : Nem viselkedési probléma

Szerző

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) – számolt be róla a BBC News.

A WHO szombaton elfogadott, új globális diagnosztikai kézikönyve számos nagy változást tartalmaz. A transzneműséget az újonnan elfogadott változatban már nem a mentális és viselkedésbeli rendellenességek között említik, hanem a szexuális egészség fejezetben.
Ahogy a szervezet egyik szakértője leszögezte: a transzneműség “valójában nem mentális egészségi állapot”.
A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szakértői szerint ennek a változtatásnak “világszerte felszabadító hatása lesz”.
A WHO új kézikönyve, az ICD-11 szerint a transzneműséget az ember tapasztalt neme és a hozzárendelt neme közötti jelentős és tartós inkongruencia (össze nem illőség) határozza meg. A korábbi kézikönyv a nemi identitás zavaraként írta le az állapotot, és ennek megfelelősen a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé sorolta.

Hirdetés
Lale Say, a WHO reprodukciós egészségi szakembere hangsúlyozta: a szakértők ma már többet tudnak a transzneműségről, világos, hogy nem a szellemi egészséggel van összefüggésben, és mivel a korábbi besorolás megbélyegzi a transzneműeket, fontos volt, hogy ezen változtassanak.

“A stigmatizáció visszaszorítása, ugyanakkor a szükséges egészségügyi beavatkozásokhoz való hozzáférés biztosítása érdekében egy másik fejezetbe helyeztük át”

– fűzte hozzá.
Graeme Reid, a Human Rights Watch-nak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség jogaival foglalkozó igazgatója hangsúlyozta, hogy a kormányoknak az új követelményeknek megfelelően kell megváltoztatniuk egészségügyi rendszereiket és törvényeiket.
Az egyes országoknak 2022 januárjáig kell végrehajtaniuk a változtatásokat.

Mi is az a transzneműség?

transzneműség a születéskor megállapított társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szexus) eltérő önazonosítás. Mint gyűjtőfogalom, magában foglalja a transznemű nőket és transznemű férfiakat, továbbá a nem bináris embereket (lásd a zászlón: kék – férfi/pink – nő/fehér – nem bináris).

Bináris nemi identitások közé tartozik a (cisz vagy transz) férfi és a nő. Valamennyi nemi identitást, ami nem ez a kettő, a “nem-bináris” (non-binary) vagy “genderqueer” gyűjtőfogalmakkal írhatjuk le.

Transz férfiak és transz nők

Bináris transzneműeknek nevezzük azokat az embereket, akiknek a nemi identitása és nemi önkifejezése nem egyezik meg a születésükkor megállapított nemmel. A transznemű nő kifejezés olyan, a születéskor férfi kategóriába sorolt személyre utal, aki nő neműnek határozza meg magát, a transznemű férfi kifejezés pedig olyan, a születéskor női kategóriába beosztott személyre utal, aki férfi neműnek határozza meg magát.

Az eurocentrikus társadalmak transz aktivizmusában egyre kevésbé használják a transzszexuális kifejezést annak merevsége miatt (helyette a transznemű preferált), valamint a pornóiparon belüli elterjedése miatt. Vannak olyan transz emberek, akik a tranzíciójuk befejeztével nem tekintik magukat többé transzneműnek vagy transzszexuálisnak.

Nem bináris (NB) vagy ‘Genderqueer (GQ)

Nem-bináris neműek azok az emberek, akik nem (illetve nem kizárólag) nőként vagy férfiként azonosítják önmagukat. A “nem-bináris” egy gyűjtőfogalom, ami alá sok különböző gender identitás tartozik. A nem-bináris nemű emberek érezhetik úgy, hogy a nemük csak részben női és/vagy férfi, a kettő között van, egyszerre mindkettő, semleges, a bináristól teljesen különálló, vagy épp egyáltalán nincs. Vannak olyan emberek is, akiknek gendere nem állandó, hanem az idő folyamán változik. stb.

A genderqueer fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem-bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik. A genderqueer egy régebbi fogalom, megelőzte a nem-bináris elterjedését és bár jelentésükben és a hozzájuk kapcsolódó értelmezésekben nagyon hasonlóak, nem teljesen ugyanazok. Ezért van az, hogy régebbi forrásokban  inkább a genderqueer fogalommal találkozhatunk.

Tudjon meg még többet

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.