Döntött a WHO : Nem viselkedési probléma

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Szerző

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) – számolt be róla a BBC News.

A WHO szombaton elfogadott, új globális diagnosztikai kézikönyve számos nagy változást tartalmaz. A transzneműséget az újonnan elfogadott változatban már nem a mentális és viselkedésbeli rendellenességek között említik, hanem a szexuális egészség fejezetben.
Ahogy a szervezet egyik szakértője leszögezte: a transzneműség „valójában nem mentális egészségi állapot”.
A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szakértői szerint ennek a változtatásnak „világszerte felszabadító hatása lesz”.
A WHO új kézikönyve, az ICD-11 szerint a transzneműséget az ember tapasztalt neme és a hozzárendelt neme közötti jelentős és tartós inkongruencia (össze nem illőség) határozza meg. A korábbi kézikönyv a nemi identitás zavaraként írta le az állapotot, és ennek megfelelősen a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé sorolta.

Hirdetés




Lale Say, a WHO reprodukciós egészségi szakembere hangsúlyozta: a szakértők ma már többet tudnak a transzneműségről, világos, hogy nem a szellemi egészséggel van összefüggésben, és mivel a korábbi besorolás megbélyegzi a transzneműeket, fontos volt, hogy ezen változtassanak.

„A stigmatizáció visszaszorítása, ugyanakkor a szükséges egészségügyi beavatkozásokhoz való hozzáférés biztosítása érdekében egy másik fejezetbe helyeztük át”

– fűzte hozzá.
Graeme Reid, a Human Rights Watch-nak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség jogaival foglalkozó igazgatója hangsúlyozta, hogy a kormányoknak az új követelményeknek megfelelően kell megváltoztatniuk egészségügyi rendszereiket és törvényeiket.
Az egyes országoknak 2022 januárjáig kell végrehajtaniuk a változtatásokat.

Mi is az a transzneműség?

transzneműség a születéskor megállapított társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szexus) eltérő önazonosítás. Mint gyűjtőfogalom, magában foglalja a transznemű nőket és transznemű férfiakat, továbbá a nem bináris embereket (lásd a zászlón: kék – férfi/pink – nő/fehér – nem bináris).

Bináris nemi identitások közé tartozik a (cisz vagy transz) férfi és a nő. Valamennyi nemi identitást, ami nem ez a kettő, a „nem-bináris” (non-binary) vagy „genderqueer” gyűjtőfogalmakkal írhatjuk le.

Transz férfiak és transz nők

Bináris transzneműeknek nevezzük azokat az embereket, akiknek a nemi identitása és nemi önkifejezése nem egyezik meg a születésükkor megállapított nemmel. A transznemű nő kifejezés olyan, a születéskor férfi kategóriába sorolt személyre utal, aki nő neműnek határozza meg magát, a transznemű férfi kifejezés pedig olyan, a születéskor női kategóriába beosztott személyre utal, aki férfi neműnek határozza meg magát.

Az eurocentrikus társadalmak transz aktivizmusában egyre kevésbé használják a transzszexuális kifejezést annak merevsége miatt (helyette a transznemű preferált), valamint a pornóiparon belüli elterjedése miatt. Vannak olyan transz emberek, akik a tranzíciójuk befejeztével nem tekintik magukat többé transzneműnek vagy transzszexuálisnak.

Nem bináris (NB) vagy ‘Genderqueer (GQ)

Nem-bináris neműek azok az emberek, akik nem (illetve nem kizárólag) nőként vagy férfiként azonosítják önmagukat. A „nem-bináris” egy gyűjtőfogalom, ami alá sok különböző gender identitás tartozik. A nem-bináris nemű emberek érezhetik úgy, hogy a nemük csak részben női és/vagy férfi, a kettő között van, egyszerre mindkettő, semleges, a bináristól teljesen különálló, vagy épp egyáltalán nincs. Vannak olyan emberek is, akiknek gendere nem állandó, hanem az idő folyamán változik. stb.

A genderqueer fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem-bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik. A genderqueer egy régebbi fogalom, megelőzte a nem-bináris elterjedését és bár jelentésükben és a hozzájuk kapcsolódó értelmezésekben nagyon hasonlóak, nem teljesen ugyanazok. Ezért van az, hogy régebbi forrásokban  inkább a genderqueer fogalommal találkozhatunk.

Tudjon meg még többet


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!