Szúnyogírtás – Budapesten és 156 településen permeteznek a héten

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.

Hirdetés





A múlt héten Békés megyében és a nagy tavaink mentén végeztek kezeléseket a szakemberek, azonban a Balatonnál néhány településen az erős szél miatt elmaradt légi permetezés. Ezt a következő napokban pótolják. A mosonmagyaróvári térségben, a Szigetközben rendkívüli kémiai irtást kellett végrehajtani az extrém szúnyoginvázió miatt.

A héten a Duna és a Tisza mentén lévő árterületeken a lárvák biológiai gyérítésével, a települések belterületén pedig a kifejlett szúnyogok elleni védekezéssel folytatódik a hetedik hete tartó szúnyoggyérítés. A Szigetközben, így Győr környékén légi és földi módszerrel egyaránt beavatkoznak. A Dunakanyarban biológiai és kémiai gyérítés zajlik majd. Csongrád megyében szintén erős a szúnyogártalom, így itt is szúnyoggyérítés lesz.

A Dunán és a Tiszán levonult kisebb árhullám nagy területen hozott létre csípőszúnyogok számára ideális, természetes ellenségektől mentes élőhelyeket. Mindkét folyó mentén szükség van a lárvák elleni védekezésre, de a korábbi kisebb áradás hatására már a kifejlett szúnyogok száma is megemelkedett, amely folyamat a legtöbb folyó mentén a következő hetekben tovább erősödik majd. A meleg időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését, ezért a májusi esők után kialakult több ezernyi pocsolyából, árkokból már nagyobbrészt kikeltek a szúnyogok.

A Szigetközben a térség ökológiai elárasztása, majd a kisebb áradás miatt heti rendszerességgel kell védekezni biológiai és kémiai módszerrel is. Erre csak a természetvédelmi oltalommal nem érintett területeken van lehetőség.

A szúnyogirtás során felhasznált irtószer emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, az a szabadban néhány óra alatt lebomlik. Az alacsony dózisnak köszönhetően a kémiai irtószer csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, míg a biológiai készítmény kizárólag a szúnyoglárvákra veszélyes. A méhészeket minden esetben tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről. A kifejlett szúnyogok elleni védekezést kizárólag a települések belterületein végzik.

A héten összesen 70 ezer hektáron, 156 településen, illetve kilenc fővárosi kerület belterületén permetezik a kifejlett szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.

Érdemes elolvasni

 


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!