A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Arold Péter

Sokan, sok és mindig „bizonyított” kísérletekkel alátámasztott felfedezésekkel vitték hírül, hogy a daganatos betegségek gyógyításának megoldása már a kapuban van.

2018 májusában adták hírül a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói, hogy magát a rákos daganatot a szervezet immunrendszere képes elpusztítani, de ahhoz fel kellene ébreszteni őt. Azt sokan tudják, hogy maga a betegség egy „egyszerű” kontroll nélküli sej burjánzás, ami rossz indulata esetén halálos is lehet. A szervezetünk immunrendszerét becsapva az elpusztulni nem akaró sejt magát egészségesnek beállítva éli túl azt az időt, ami a biológiai óra szerint számára meg volt adva. Ettől kezdve a módosult sejt, már munkát nem végezve önmagát reprodukálva emészti fel a szervezetet, háttérbe szorítva az egészséges sejtek működését. És a testünk védelme nem tesz ellene semmit.

 



 

AZ MTA oldalán közérthető módon mutatják be az eljárást, aminek szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek. Tátrai Péter biológus élvezetes, közérthető írásában részletesen elemzi az év elején bejelentett, nagy szakmai és sajtóvisszhangot keltett eredményt.

„Áttörést hozhat a rák gyógyításában” – annyiszor olvastuk-hallottuk már ezt a frázist, hogy nehéz hiteles szavakat találni, amikor úgy tűnik, valóban áttörés körvonalazódik a daganatok kezelésében. Márpedig ha a Stanford Egyetem kutatóinak 2018. január 31-én a Science Translational Medicine-ben közölt egérkísérletes eredményei emberben is megismételhetőek lesznek – és az előzetes jelek biztatóak erre nézve –, az túlzás nélkül új fejezetet nyithat az onkológiában…

Olvasásra javaslom


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .