Ki emlékszik még rá?

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Tudomány-Technika a Facebookon is

Taliándörögdön 1977-ben felépült Magyarország egyetlen földi űrtávközlési állomása, amely kezdetben a szovjet geostacionárius és Orbita típusú távközlési holdak földi megfigyelőállomásaként működött. 

Ki emlékszik már a világra szóló hírre, hogy Magyarországon is van, vagy inkább volt  űrtávközlési állomás? Igen. Még 1977-ben építették a szovjetek mondván távközlési műholdjai megfigyelésére. Azóta sok idő telt el.

 




 

A dörögdi völgykatlanban álló négyszintes, kör alaprajzú adóépület, tetején 12 m átmérőjű, 60 tonna súlyú parabola antennával. Az adóépületet félkaréjszerűen földszintes kiszolgáló épület keretezi, tervezője Kovács Sándor.

A Földi Állomás építését 1975-ben kezdték meg a Szovjet Posta Tervező Intézet és a budapesti Postai Tervező Intézet tervei alapján. Az 1978. január 20-án üzembe helyezett Balaton néven regisztrált első magyar űrtávközlési földi állomás új korszakot nyitott a magyar távközlés történetében. Itt valósult meg először Magyarországról interkontinentális televízió közvetítés, valamint közvetlen telefoncsatorna átvitel. A rádió frekvenciás zavaroktól védett, a műhold pályák útját belátó taliándörögdi terület műszakilag és gazdaságilag egyaránt kiváló telephelynek bizonyult. A MATÁV 1990-ben jogutódként vette át az állomást a Magyar Postától. A 90-es évektől kezdődően a Matáv a taliándörögdi állomáson jelentős fejlesztéseket végzett. Ide telepítette az új Intelsat állomásokat is. A telephelyen jelenleg három űrtávközlési földi állomás működik.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!