Gyárfást megvádolta az ügyészség

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Arold Péter

Az ügyészség vádat emelt Gyárfás Tamás ellen, akit felbújtással vádolnak. Gyárfás nem régen érkezett haza Dél-Koreából, ahol az úszóvilagbajnokságon vett részt. 

Elmondása szerint ez eddig nem kapott hivatalos információt a vádról. Az ügyészség az alábbi módon részletezte a vádemelést tényét.

A vádirat szerint a vádlott az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János sértett, aki egy videókazetta terjesztő   és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is vezérigazgatója volt.

(VICO birodalom. A szóbeszéd és a későbbi amerikai állásfoglalás szerint amerikai filmek kalózmásolásával kezdte a birodalom felépítését. Budapest számos pontján üzemeltetett videókölcsönző üzleteket, melyet 1 millió forintos alaptőkéből aránylag rövid idő alatt milliárdos üzletté tett, de az amerikai filmipar nem nézte jó szemmel, hogy a filmjeit alámondásos technikával másolta és ezért ezt a vonalat le kellett állítania. Erről a Bors online oldala is cikkezett 2013-ben.  A szerk.)

 



A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

(A kérdéses üzlet a Nap Kelte produkció lehetett, melyet akkor még Gyárfás  tulajdonolt, hatalmas üzleti bevételel, hiszen a reggeli műsorban Gyárfáséknak kizárólagos hirdetési joguk volt.

A Nap-kelte közéleti interjú-műsor volt. Első adása 1989. augusztus 19-én került sugárzásra. 1994-ben Székely Ferenc alapító MTV-alelnöki kinevezésekor az általa addig gyakorolt főszerkesztői jogokat a Fenyő János tulajdonában álló Stáb Rt.-nek adta át, melyet 1997-ben az MTV elnöke választott bírósági döntés alapján visszaadott a Gyárfás Tamás tulajdonában álló Nap Televízió Kft.-nek. 1999 és 2000 között a TV3-on, majd annak csődje után 2002-ig az ATV-n volt látható. 2002-ben visszakerült a Magyar Televízióra, naponta reggel 5:50-kor jelentkezett az M1 és M2 műsorán. A műsort a Nap TV Kft. stúdióiban rögzítették. A Nap-kelte Magyarország egyik legnézettebb reggeli műsora volt. 2008-ban műsorvezetői között volt Betlen János, Lakat T. Károly és Verebes István, emellett rendszeresen jelentkezett a műsorban sportrovatával Gyárfás Tamás producer. Korábban a műsorban dolgozott Forró Tamás, Bánó András, Pallagi Ferenc, Aczél Endre, Albert Györgyi, Vitray Tamás, Mélykúti Ilona, Juszt László, valamint Orosz József és Havas Henrik is. A szerk.)

Fenyő János ls Pintér Sándor Magyarország jelenlegi belügyminisztere egy partin
Fenyő János ls Pintér Sándor Magyarország jelenlegi belügyminisztere egy partin
Orbán Viktor és Gyárfás Tamás még az első Fidesz kormányzás idején

 

A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt az ölési cselekménnyel, aki azt 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Emiatt a terhelt megbízta P. Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

A vád szerint P. Tamás a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – J. R-t a sértett megölésére.

J. R. 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértetthez lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A Fővárosi Főügyészség Gy. Tamás ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

P. Tamással kapcsolatban – a megfelelő eljárási rend alapján – a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek – olvasható az ugyeszseg.hu oldalán

Az erről szóló közlemény elérhető itt:

http://ugyeszseg.hu/fejlemenyek-a-fenyo-ugyben-2/

A rendőrség által korábban közzétett, fényképeket is tartalmazó közlemény itt érhető el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-rendorseg-lezarta-a-fenyo-ugy-vizsgalatat

Ha érdekelte a cikk további infokhoz juthat az ügy Facebook oldalán


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!