Előtérben a kisvasút fejlesztés

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Az utóbbi években több koncepció is készült a kisvasutak fejlesztési feladatairól. Ezekben a tanulmányokban hangsúlyosan megjelenik a kisvasutak ökoturisztikai szerepének növekedése és ebből fakadóan mind a vasúti pálya, mind a járműpark megújításának sürgető igénye.

Annak ellenére, hogy valamennyi koncepció sürgeti az új kisvasúti járművek létrehozását, új jármű hosszú évek óta nem állt forgalomba.

Történtek ugyan jármű átépítések, de ezek csak a járművek egy-egy részegységét tudták megújítani. Elsősorban nem is az anyagi források szűkössége miatt, hanem mert eddig Magyarországon nem állt rendelkezésre a vasúti járművek egyik legfontosabb egysége, a korszerű keskeny nyomközű futómű (forgóváz).

 

Ezt a hiányt pótolják az INVENT Mérnökiroda Kft. forgóváz fejlesztései. A mérnökiroda 2019 februárban mutatta be egy korszerű kisvasúti hajtott forgóváz prototípusát. A kisvasúti forgóváz család következő tagjának, az univerzális futó forgóváznak (UFFV) fejlesztése pedig a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal támogatásával jelenleg folyik.

A 2018-1.1.1-MKI-2018-00009 számú pályázat támogatásával az UFFV prototípusa 2020-ban kerül átadásra. Ezzel elhárul a kisvasúti járműpark megújításának legfőbb műszaki akadálya a korszerű forgóváz család (hajtott és futó) hiánya.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!