Elfogy Heves megye népessége – Hogyan lesz így munkaerő?

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Szerző

Az elmúlt 10-12 évben megteremtődtek a fenntartható, jó színvonalú fejlődés gazdasági alapjai, Heves megye felzárkózott a gazdaságilag meghatározó megyék élvonalába – jelentette ki szerdán Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke a megye digitális gazdasági évkönyvének szerdai bemutatóján Egerben.

„Heves megye high-tech minőségű exportorientált feldolgozóipari megye” – idézte a gazdasági évkönyv megállapítását a kamarai elnök. A gazdaság húzóágazata a globális piacra termelő járműalkatrész-, gép-, egészség-, élelmiszeripar, illetve energetika. A kereskedelem és a szolgáltató szektor elsősorban a helyi igényeket szolgálja ki.

A megyében az ország lakosainak 3 százaléka, a foglalkoztatottaknak 2,8 százaléka él, ugyanakkor a GDP-ből 4,4 százalék a megye részesedése. Az egy lakosra jutó éves termelés országos átlagban 3,2 millió forint, a Heves megyei 4,929 millió.

A megye gazdaságának húzóereje továbbra is az export, amely a 2009. évi drasztikus visszaesés után kifejezetten dinamikusan bővült, és a bővülés mintegy hetven százaléka koncentráltan néhány nagyvállalatnál jelentkezett – idézte az évkönyv megállapítását a HKIK elnöke.

A multik vezérelte gazdaság Heves megyét is jellemzi, szerkezetében az elsődlegesen külföldi tulajdonú top feldolgozóipari nagyvállalatok a meghatározók. A tisztán hazai tulajdonú ipari vállalkozások jelentős beszállítói a térség multinacionális nagyvállalatainak.

Bánhidy Péter felidézte, hogy a kiadvány az eredmények mellett arra is figyelmeztet: a megye népessége tendenciaszerűen csökken, a fogyás átlaga meghaladta a magyarországi vidéki átlagot.Megyei szinten komoly problémákat okozott a népességfogyás gyorsuló üteme. A népesség öregszik, a kihasználható munkaerőtartalékok drasztikusan fogynak.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .