Hatvan, Hírek
Ajánljad Te is olvasásra!

Összeállította Arold Péter Hírek Hatvan

Úgy látszik saját házuk táján sincs minden rendben a Fidesznek Hatvanban. Horváth Richárd polgármestert támadja be saját pártja adomány ügyben de az önkormányzati választásokon is függetlenként indul. Már pedig tudjuk, hogy olyan nincs. 

Horváth Richárd polgármester visszautasította a rászorulóknak szánt hárommillió forintot, amit a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány nevében Köves Gáborné elnök, önkormányzati képviselő és Gál Erzsébet, az alapítvány nagykövete, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje pedig már át is utaltatott az önkormányzat számlájára. Ez azt jelenti, hogy a terményvásárlás során a kedvezményezetteknek Horváthék eredeti szándékának megfelelően fizetniük kell a burgonyáért, a hagymáért és az almáért! – olvasható egy hatvani portálon.

Nem mai keletű az ellenségeskedés, hiszen Szabó Zsolt volt hatvani polgármester,  jelenlegi államtitkár utódja  2014-ben Horváth Richárd lett a székben  és fontos volt, hogy milyen támogatást tudhat majd maga mögött. Az akkor bizonyos volt: a Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vezette Fidesz-csoport nagyon szerette volna visszaszerezni a város kulcsát. A 20 ezres kisvárosban már azt is tudni vélték, hogy a Fidesz-csoport kit látna szívesen a polgármesteri székben.

Hatvan közélete azért különösen pikáns, mert az Orbán Viktor kormányfő által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszere itt mutatta meg, mi történik azokkal a fideszesekkel, akik a rájuk osztott bábszerepnél többre vágynak. Horváth Richárd polgármester a megválasztása után egy évvel elégelte meg elődje, Szabó Zsolt gyámkodását, és a tőle örökölt kabinetfőnököt, Tóth Csabát bizalomvesztés miatt elbocsátotta – írta meg a magyarhang.hu

Az idei önkormányzati választásokon sem fog másként történni, ennek ékes bizonyítéka, hogy Gál Erzsébet polgármester-jelölt a Szabó érában az akkori polgármesternek bizalmasa volt. Gál  Erzsébet még 2010 előtt, a szocialista Érsek Zsolt polgármestersége idején került a hatvani városüzemeltetési céghez, később Szabó politikai főtanácsadója lett, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is dolgozott – akkor, amikor Szabó a tárca államtitkára volt.

Harc a székért. Az adomány visszautasítása Horváth részéről egy jogszabályra alapozva történt meg, amit a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány úgy mond csípőből cáfolt. Íme:

„Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (II.23.) önkormányzati rendelete rendelkezik az önkormányzat vagyongazdálkodásáról. Sem a rendelet, sem a felhatalmazást adó nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény nem tiltja, hogy az önkormányzat államháztartáson kívülről érkező, célzott finanszírozást/közcélú adományt fogadjon el civil szervezettől, legyen az alapítvány, egyesület vagy szövetkezet. Az önkormányzatnak egyetlen egy törvényi kitételt kell figyelembe vennie a támogatás/közcélú adomány befogadásakor, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV tv. alapelvei alapján ezt a támogatást elkülönítetten kezelje, továbbá a vonatkozó ÁFA törvénnyel ne legyen ellentétes. Polgármester Úr, Önnek a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 45 §, alapján joga van a képviselő-testületet összehívni. Így amennyiben a támogatási szerződés aláírásához Önnek a Képviselő-testület jóváhagyására van szüksége, akkor az 35/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete „A képviselő-testület, valamint szervei szervezeti és működési szabályzatáról” 10 §. (1) alapján joga van hozzá az ott meghatározott feltételekkel. Emlékeztetném Önt, hogy akár az idei évben augusztus 15-én, vagy az ezt megelőző évben is hívott össze rendkívüli üléseket alapítványok, egyesületeket támogatásának jóváhagyására. Itt éppen annak a lehetőségével élhetne, hogy befogadjon egy olyan támogatást, amellyel a hatvaniakat tudná támogatni abban, hogy teljesen ingyen juthassanak a meghirdetett vásár során a gyümölcshöz, zöldséghez, A jog homályába burkolózni nem egyenes emberi jellem, ahogy az sem, hogy munkaköri kötelezettségének eleget nem téve sem hajlandó támogatni a hatvani családokat abban, hogy ingyenesen vásárolhassanak a meghirdetett vásáron. Az Mötv. 13 §. (1) bekezdése alapján helyi közügynek számítanak a szociális ellátások és szolgáltatások, de Ön magatartásával megcsúfolja az önkormányzatiság, a szociális érzékenység alapértékeit. Bízok józan látásában és abban, hogy munkaköri feladatának eleget tesz a mai vagy holnapi napon és a Képviselő-testülettel jóváhagyatja az adományunk befogadását.”

Szóval izgalmas lesz október 13-a hiszen lehet választani a jelöltekből bőven.

A startnál lesz a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd, aki fideszes színekben nyert 2014-ben, de most függetlenként indul. Merthogy a Fidesz egy hatalmi harc miatt nem mögé állt be végül, hanem Gál Erzsébetet indítják.

A 444.hu portálon megjelent összesítővel kedveskedek.

Forrás 444.hu

 

 

Ha kíváncsi a város mindennapjaira keresse fel klubunkat

 

Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.