Hatvan, Hírek

Összeállította Arold Péter Hírek Hatvan

Úgy látszik saját házuk táján sincs minden rendben a Fidesznek Hatvanban. Horváth Richárd polgármestert támadja be saját pártja adomány ügyben de az önkormányzati választásokon is függetlenként indul. Már pedig tudjuk, hogy olyan nincs. 

Horváth Richárd polgármester visszautasította a rászorulóknak szánt hárommillió forintot, amit a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány nevében Köves Gáborné elnök, önkormányzati képviselő és Gál Erzsébet, az alapítvány nagykövete, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje pedig már át is utaltatott az önkormányzat számlájára. Ez azt jelenti, hogy a terményvásárlás során a kedvezményezetteknek Horváthék eredeti szándékának megfelelően fizetniük kell a burgonyáért, a hagymáért és az almáért! – olvasható egy hatvani portálon.

Nem mai keletű az ellenségeskedés, hiszen Szabó Zsolt volt hatvani polgármester,  jelenlegi államtitkár utódja  2014-ben Horváth Richárd lett a székben  és fontos volt, hogy milyen támogatást tudhat majd maga mögött. Az akkor bizonyos volt: a Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vezette Fidesz-csoport nagyon szerette volna visszaszerezni a város kulcsát. A 20 ezres kisvárosban már azt is tudni vélték, hogy a Fidesz-csoport kit látna szívesen a polgármesteri székben.

Hatvan közélete azért különösen pikáns, mert az Orbán Viktor kormányfő által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszere itt mutatta meg, mi történik azokkal a fideszesekkel, akik a rájuk osztott bábszerepnél többre vágynak. Horváth Richárd polgármester a megválasztása után egy évvel elégelte meg elődje, Szabó Zsolt gyámkodását, és a tőle örökölt kabinetfőnököt, Tóth Csabát bizalomvesztés miatt elbocsátotta – írta meg a magyarhang.hu

Az idei önkormányzati választásokon sem fog másként történni, ennek ékes bizonyítéka, hogy Gál Erzsébet polgármester-jelölt a Szabó érában az akkori polgármesternek bizalmasa volt. Gál  Erzsébet még 2010 előtt, a szocialista Érsek Zsolt polgármestersége idején került a hatvani városüzemeltetési céghez, később Szabó politikai főtanácsadója lett, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is dolgozott – akkor, amikor Szabó a tárca államtitkára volt.

Harc a székért. Az adomány visszautasítása Horváth részéről egy jogszabályra alapozva történt meg, amit a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány úgy mond csípőből cáfolt. Íme:

„Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (II.23.) önkormányzati rendelete rendelkezik az önkormányzat vagyongazdálkodásáról. Sem a rendelet, sem a felhatalmazást adó nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény nem tiltja, hogy az önkormányzat államháztartáson kívülről érkező, célzott finanszírozást/közcélú adományt fogadjon el civil szervezettől, legyen az alapítvány, egyesület vagy szövetkezet. Az önkormányzatnak egyetlen egy törvényi kitételt kell figyelembe vennie a támogatás/közcélú adomány befogadásakor, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV tv. alapelvei alapján ezt a támogatást elkülönítetten kezelje, továbbá a vonatkozó ÁFA törvénnyel ne legyen ellentétes. Polgármester Úr, Önnek a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 45 §, alapján joga van a képviselő-testületet összehívni. Így amennyiben a támogatási szerződés aláírásához Önnek a Képviselő-testület jóváhagyására van szüksége, akkor az 35/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete „A képviselő-testület, valamint szervei szervezeti és működési szabályzatáról” 10 §. (1) alapján joga van hozzá az ott meghatározott feltételekkel. Emlékeztetném Önt, hogy akár az idei évben augusztus 15-én, vagy az ezt megelőző évben is hívott össze rendkívüli üléseket alapítványok, egyesületeket támogatásának jóváhagyására. Itt éppen annak a lehetőségével élhetne, hogy befogadjon egy olyan támogatást, amellyel a hatvaniakat tudná támogatni abban, hogy teljesen ingyen juthassanak a meghirdetett vásár során a gyümölcshöz, zöldséghez, A jog homályába burkolózni nem egyenes emberi jellem, ahogy az sem, hogy munkaköri kötelezettségének eleget nem téve sem hajlandó támogatni a hatvani családokat abban, hogy ingyenesen vásárolhassanak a meghirdetett vásáron. Az Mötv. 13 §. (1) bekezdése alapján helyi közügynek számítanak a szociális ellátások és szolgáltatások, de Ön magatartásával megcsúfolja az önkormányzatiság, a szociális érzékenység alapértékeit. Bízok józan látásában és abban, hogy munkaköri feladatának eleget tesz a mai vagy holnapi napon és a Képviselő-testülettel jóváhagyatja az adományunk befogadását.”

Szóval izgalmas lesz október 13-a hiszen lehet választani a jelöltekből bőven.

A startnál lesz a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd, aki fideszes színekben nyert 2014-ben, de most függetlenként indul. Merthogy a Fidesz egy hatalmi harc miatt nem mögé állt be végül, hanem Gál Erzsébetet indítják.

A 444.hu portálon megjelent összesítővel kedveskedek.

Forrás 444.hu

 

 

Ha kíváncsi a város mindennapjaira keresse fel klubunkat

 

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.