Ecséd

Rekviem egy temetőért

Arold Péter Hírek Hatvan

A történet februári, de most megint időszerű!

Történt egyszer, hogy Ecséden a régi temetőt is karbantartó önkormányzat emberei (közmunkások), úgy gondolták,  az alábbi fotókon bemutatott módon kell azt csinálni. A temetőt már évekkel ez előtt szerették volna emlékkerté átalakítani, vagy bezárni és exhumáltatni ha szükséges, de  amúgy gyönyörű is lehetne a maga, rendbe tett valójában.

Van már vagy 10 éve, hogy a temetőt szegélyező orgona sort Ecséd, akkori új, és most is megválasztott polgármestere Maksa Mátyás elképzelésének eleget téve kivágták, a területet rendbe tették. Szükséges volt.

Az önkormányzat többször megkísérelte fákkal pótolni  az orgonasort, de valamiért nem maradtak meg a növények. Talán a meleg? A víz hiánya? Nem tudni. A temető bezárását, a sírhelyek tulajdonosainak felkeresését és azt követően annak felszámolását is tervbe vették meg is kezdték, a síremlékekre a felszólító cédulákat ki is helyezték. Nem lett belőle semmi.

Tudomásom szerint az Egri egyház megye nem engedélyezte. Többszörösen összetett dolog lehet a háttérben, de a terület karbantartása továbbra is az önkormányzat feladata. De nem így.

A temetőben nyugszik Pikler Gyula is aki nemzetközi hírű jogbölcsész, egyetemi tanár A Társadalomtudományi Kar tagja. A pozitivista állam- és jogbölcselet egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású, külföldön is ismert hazai képviselője volt.
1884 és 1891 között könyvtáros volt, közben 1886-ban a budapesti egyetemen magántanári képesítést nyert. 1891-től a budapesti egyetemen címzetes rendkívüli tanár, 1896-ban rendkívüli tanár, 1903-tól 1920-ig rendes tanár a jog- és állambölcselet tanszéken.

Ne keressünk a kákán is csomót, de szerintem lehetne ezt jobban is csinálni.

 


 

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..