Gyöngyös, Visonta

Vizsgálják Mátrai Erőmű környéki szennyezést

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága mindent megtesz a Mátrai Erőmű környéki vízfolyásokat és tározót érintő szennyezések okainak feltárása és a probléma mielőbbi megoldása érdekében – mondta a bizottság LMP-s elnöke pénteken Egerben az MTI-nek.

Schmuck Erzsébet jelezte: egyre több helyen derül fény olyan helyi vagy regionális jelentőségű környezetszennyezésekre, melyek akár az érintett területen élők egészségét is veszélyeztethetik. Ezek egyike a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott Mátrai Erőmű környéki szennyezés, amely miatt a parlament fenntartható fejlődés bizottságának kihelyezett ülését kezdeményezte Egerben.
A kormányoldali többség távolmaradása miatt a grémium nem lett volna határozatképes, így az ülés meghiúsult, ám az ügy fontosságára tekintettel Nunkovics Tibor (Jobbik) alelnökkel személyesen tájékozódtak a témában a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon – közölte a bizottság elnöke.
Elmondta: a Csontos Ambrus igazgatóval folytatott megbeszélés “hasznos volt és egy sor dolgot tisztázott”.
Az egyeztetésen szó esett arról is, hogy az erőmű területén tapasztalt gázfejlődés idején nem csupán a levegő gázkoncentrációját mérte a katasztrófavédelem a cég területén és a környező településeken, hanem vízmintákat is vett az Őzse-völgyi víztározóból, valamint a Nyiget- és a Bene-patakból. Ezek elemzését Borsod megyében végzik, az eredmények még nem kerültek nyilvánosságra – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, megjegyezve: napokon belül meglátogatják a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, ahol a vízminták eredményeiről tájékozódnak.
Az adatok ismeretében az illetékes kormányhivatalnál lépéseket tesznek a szennyezők kilétének és az Őzse-völgyi víztározóban kimutatott szervesanyag-felhalmozódás okainak felderítése, valamint a probléma mielőbbi, végleges felszámolása érdekében.
Emlékeztetett: a Greenpeace ugyancsak vett vízmintákat Detken, a Bene-patakból. Ezek a mérések a vízfolyásokra megengedett határértéket többszörösen meghaladó szervesanyag-tartalmat, továbbá jelentősebb szulfát- és molibdén-koncentrációt is kimutattak.
Az elnök arról is beszélt: az erőmű szakemberei végeztek a technológiai célra használt, ám a gázképződés miatt jelenleg használaton kívüli Őzse-völgyi víztározó leengedésével. A vállalat vízszükségletét jelenleg a Markazi-tározóból fedezi – tette hozzá.
A Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyére több mint három hete lakossági bejelentést követően vonult ki a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja. Az akkor elvégzett vizsgálatokból kiderült: egy, a telephely területén lévő víztározóban erős szagú, ám a lakosságot eddig nem veszélyeztető kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.
Az erőmű dolgozói közül a magas gázkoncentrációhoz köthetően mintegy húsz ember fordult orvoshoz szem- és torokirritációs tünetekkel, ám tüneteik 2-3 napon belül elmúltak. Az ügyben környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi eljárás indult, a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.
Az erőmű részéről többször elmondták, hogy a térségben élők, valamint a társaság és a környező ipari park dolgozóinak biztonsága nincs veszélyben. A Mátrai Erőmű Zrt. az ügyben mindvégig maximális gondossággal járt és jár el – hangsúlyozták.

Nézze meg ezt is
Gyöngyös – A 112 lesz az új hívószám

Gyöngyös város Önkormányzata tájékoztatja Önöket, hogy 2019. július 1. napjától a központi orvosi ügyelet hívószáma megváltozik! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || Érdekel

Nyolc góllal nyert a Gyöngyös

A tabellán harmadik Gyöngyös nyolc góllal nyert a vendég Eger ellen a férfi kézilabda NB I szombati játéknapján. Eredmények: HE-DO B. Érdekel

Hasznosítják a lemetszett szőlővesszőket Visontán

Forrás Hasznosítják a lemetszett szőlővesszőket Visontán. Az önkormányzat vásárolt egy bálázógépet, melynek segítségével összekötegelik a venyigét, Érdekel

Elkezdték a gázképződés felszámolását a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén

Elkezdték a kén- és foszfortartalmú gázok képződésének felszámolását a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő Érdekel

Érdekel minket az ön véleménye is

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .