A bűz ami kiűz Hatvanból

<

Évek óta zavarja Hatvan lakosságát az az időnként elviselhetetlen (erről itt írtunk 2018-ban) bűz, ami a városban terjeng. Azon felül, hogy a (és itt is) bűz ugye láthatatlan, itt ez hatványozódik, mert az oka szintén az. Méregetnek, tanácskoznak, vizsgálódnak, kijelölnek, de a bűz marad.

Nem régen alakult egy Facebook oldal, ahol Gondos gazda néven a város egyik lakója – aki szeret ott élni – osztja meg véleményét és keresi az okokat.

A tulajdonosi név, most lényegtelen, de egy biztos. Most a bűz nyomába eredt.

Csendes, – de jó illatúnak erős túlzással sem mondható- kisvárosunk lakóit évek óta zavarja a bűz! A legutóbbi testületi ülésen ismét téma volt a városunk lakóinak életét megkeserítő jelenség. Itt kaphattunk egy kis történelmi áttekintést és a jelenlévők szem és fültanúi lehettek a polgármester tizenéves lányokat megszégyenítő hisztijének is! Nem vita, hogy elsősorban ezt a helyzetet az illetékes hatóságnak kellett volna már megoldani, de az sem lehet vita tárgya, hogy saját erőből is tehetett volna a város ez ellen többet.

A jelek szerint a legtöbbet a Hatvani Városvédő Egyesület tett, amikor 2018-ban összeszedett mintegy 8000 aláírást azoktól, akik tiltakoztak a bűz ellen és aláírásukkal vélhetőleg növelték az egyesület adatbázisát is, akarva-akaratlanul. Sajnos, ezt követően nem is igazából történt saját erőből semmi, kivéve ha, a pótcselekvésnek számító szagnapló vezetését nem vesszük annak.

Igazán sajnálhatjuk, hogy polgármesterünk – mármint azé, aki megválasztotta- olyan szinten rágyógyult egy cégre, aki szerinte minden bajnak, bűznek okozója, hogy közben nem figyelt azokra a hangokra, akik figyelmeztették, vagy figyelmeztethették volna arra, hogy ezt az iszonyatos bűzt kiválthatja más is! A mostani anyagban már gyenge utalás történik arra is, hogy esetleg nemcsak ennek a cégnek lehet köze ehhez a bűzhöz, de érdemi változás most sem történt annak érdekében, hogy felderítsék, hogy mi lehet ennek a kiváltó oka.

Eközben a bűnösnek megnevezett Kft. levelet írt minden önkormányzati képviselőnek, melyet jegyzőkönyvvel támasztottak alá, miszerint az általuk felkért cég – amely több hónapja végzi a munkát- megdöbbentő adatokat szolgáltatott. Bizony, azt támasztotta alá, miszerint sajnálatos módon elviselhetetlen bűzt áraszt a város csatornarendszere (is).Idézet a levélből

„A szagküszöb értéknyi anyagmennyiség alapján megállapítást nyert, hogyha azt szeretnénk, hogy a bűzös levegőt észlelők száma 50%-ra csökkenjen, akkor a kiáramló bűzös levegőt minimum 340-szeresére kellene hígítani”. A jegyzőkönyv alapján viszont volt olyan hely, ahol ez az érték 360-380 között volt. Ne felejtsük el, hogy ez nem azt jelenti, hogy ekkor nem lehetne érezni, hanem azt, hogy így a lakosok „csak” 50 % érezné ezt az időnként már hányingert keltő szagot.

A félreértések elkerülése végett a szerzők nem állítják azt, hogy a polgármester által megnevezett cégnek semmi köze nincs a bűzhöz, bár azt sem, hogy a cég az egyedüli okozója ennek. Ugyanakkor, ez a jegyzőkönyv magyarázatot ad arra is, hogy miért van az, hogy van olyan, amikor a Kft. közelében nem érezni a bűzt, de a város egy távolabb eső pontján olyan büdös van, hogy ablakot sem lehet nyitni.

A polgármester által eddig minden bűz okozójaként megnevezett cég felajánlotta a segítségét a helyzet megoldásának érdekében, de ebből megdöbbentő módon nem kért a város vezetője.Idézet a levélből:„

Amennyiben szükségesnek ítélik meg a város több pontján is elvégeztetjük a csatornahálózatból kiáradó bűz összetételének vizsgálatát, amit cégünk finanszíroz és az eredményt átadjuk a hatóságoknak, valamint a Tisztelt Képviselő-testület tagjainak”

Mielőtt a fanyalgók rákérdeznének, szerintünk van arra mód, hogy a mérések szakszerűségét garantálni lehessen, amennyiben valaki kételkedne ebben, vagy a felkért cég szakmaiságában. Ugyanakkor, azt gondoljuk, hogyha az adatokat valaki az illetékes hatóságoknak is hajlandó átadni, akkor nem nagyon kockáztatja meg, hogy azokat félrevezesse, hiszen ennek bizonyára súlyos következményei lennének.

Tehát, akkor polgármester úr, várjuk a továbbiakat és sokunk véleménye az, hogy hisztizés helyett el kell fogadni minden segítséget, ami a probléma megoldásához vezet!

ui: a cikkben szereplő kép 2020 decemberében készült szagmérés közben.

0 0 votes
Article Rating