Felhívás Hatvan

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

hatvan.hu
hatvan.hu

A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm.rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében a Magyarország területén található ingatlannak e rendeletben rögzített eljárási rend szerint megállapított és a központi címregiszterbe bejegyzett címmel kell rendelkeznie. E rendelet alapján a címek felülvizsgálata folyamatban van és várhatóan 2015. december 31. napjáig befejeződik.
Amennyiben helyiségnév, postai irányítószám, közterület elnevezés, közterület jelleg, házszám, épület jele, lépcsőház, szint, ajtó megjelölése változik (továbbiakban: lakcímváltozás), és erről külön határozatot hoz a hatóság, azt a nyilvántartáson át kell vezetni.
Lakcímváltozás miatt szükséges lehet:
1. a lakcímkártyák cseréje;
2. gépjárművek forgalmi engedélyének cseréje;
3. vállalkozás székhelye/telephelye címének változása miatt az adatváltozás bejelentése;
4. cégek esetében a székhelyváltozás bejelentése;
5. lakcímváltozás bejelentése minden olyan helyen, ahol ezt nyilvántartják (munkahely, bankok, biztosítók, szolgáltatók).
E tájékoztató célja, hogy információt adjon a fenti eljárásokkal kapcsolatos tudnivalókról.

1. Ha a címváltozásra helyiségnév, postai irányítószám, közterület elnevezés, közterületjelleg változás miatt kerül sor, a hatósági igazolvány (lakcímigazolvány) legyártása hivatalból történik, az eredeti bejegyzési időpont változatlanul hagyásával a változással érintett lakcím szerint illetékes járási hivatal kiállítja az igazolványt és kézbesíti a polgár részére, de személyesen vagy meghatalmazott útján is lehet azt igényelni. Ha a lakóhely vagy tartózkodási hely címében a házszám, lépcsőház, szint, ajtó számozása megváltozott, az érintett polgárnak személyesen vagy meghatalmazott útján kérelmezni kell a lakcímkártya cseréjét. Mindkét esetben a lakcímkártya cseréje az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény I. melléklet IV/d) pontja szerint illetékmentes.

2. A gépjárművek forgalmi engedélye is tartalmazza a címadatot, ezért azon is át kell vezetni a lakcímváltozást. Ez történhet személyesen vagy meghatalmazott útján. Az eljárás az 1990. évi XCIII. törvény I. melléklet IV/d) pontja szerint illetékmentes.

3. Az 1990. évi XCIII. törvény I. melléklet XVII/1-2. pontja alapján illetékmentes a vállalkozói igazolvány és az üzlet működési engedélyének módosítása is, ha arra a lakcím adatainak fenti módon bekövetkezett változása miatt kerül sor .

4. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 53. § (1) bekezdése szerint A változást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak, ha a változás állami vagy önkormányzati döntés alapján a cég székhelyének (telephelyének, fióktelepének) más megye illetékességi területéhez való csatolására vagy a cégjegyzékbe bejegyzett helységnév, utcanév, illetve házszám változására vonatkozik. A cég a változást annak bekövetkezését követő 180 napon belül köteles bejelenteni a cégbíróságnak.

A központi címregiszter létrehozásával a személyiadat- és lakcímnyilvántartás címnyilvántartásán és az ingatlan-nyilvántartáson keresztül hiteles, pontos és naprakész nyilvántartás létrehozása a cél, ezért szükséges a címadatok pontosítása, a hiányzó címadatok megállapítása, melyhez valamennyi polgár türelmét és megértését kérjük.

Hatvan, 2015. szeptember 14.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .