Belföld, Hírek

Gumiipari és abroncsgyártó szakképzés indul Hevesen

Apollo Tyres. Képzés Hevesen
Apollo Tyres. Képzés Hevesen

Abroncsgyártó és gumiipari technikus képzések indulnak szeptembertől a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban, a gyakorlati helyet a Gyöngyöshalászon épülő Apollo Tyres gumiabroncs gyár biztosítja majd – közölte a gumiabroncsgyártó vállalat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a duális képzésekre február 12-ig jelentkezhetnek a végzős, nyolcadikos tanulók. Az induló szakok naprakész műszaki ismereteket adnak az itt végzett fiataloknak, akik gyakorlati idejüket az Apollo Tyres gyöngyöshalászi üzemében fogják tölteni, amely 2017 első negyedévében kezdi meg a termelést.
Az abroncsgyártó 3 éves szakiskolai képzés, amelyben a gumiabroncsgyártás valamennyi részfolyamatát megismerheti a tanuló, a gumikeverék készítésétől a vulkanizáláson át a minőségellenőrzésig. A gumiipari technikus 4 plusz 1 éves képzés, amely érettségit és emelt szintű szakképesítést is ad.
Kannan Prabhakar, az Apollo Tyres Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejti: a képzések piacképes ismereteket adnak, egyben bíznak abban, hogy a hevesi iskola diákjai közül “sokakat később kollégaként üdvözölhetnek”.
Együd László, a hevesi iskola iqazgatója az MTI-nek elmondta, 54 tanulóval kezdődhet majd az oktatás: 12-12 diák jelentkezését várják az abroncsgyártó és a gumiipari technikus képzésekre, további 30 tanulóval pedig egy 4 éves vegyipari ágazati szakközépiskolai osztályt is indítanak.
A jelenleg tíz szakmát oktató intézmény kínálata így további két szakmával bővül, a 17 dél-hevesi településre kiterjedő beiskolázási körzet pedig a Jászberény-Mezőkövesd térség bevonásával 50 településre nőhet. Ez a körzet ugyanis az, ahonnan a munkavállalók egy órán belül elérhetik a leendő gyöngyöshalászi gumiabroncsgyárat – mutatott rá az igazgató.
Együd László elmondta továbbá: az új képzésekhez szükséges gépek, berendezések beszerzését Heves önkormányzata vállalta magára, az ehhez szükséges mintegy 30 millió forintot a város idei költségvetéséből fogják biztosítani.
Tavaly novemberben a Miskolci Egyetemmel állapodott meg az Apollo Tyres arról, hogy az egyetem járműipari és a hozzá kapcsolódó képzéseit az Apollo Tyres nemzetközi csapata tapasztalataival segíti majd. A tervek szerint az Apollo gyakorlati helyet biztosít az intézmény hallgatóinak gyöngyöshalászi gyárában, és az egyetemmel kötött keretszerződés lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen az elméleti oktatásban és a tanszéki K+F tevékenységek megvalósításában is.
Az év végén pedig az Egri Szakképzési Centrum gyöngyösi József Attila Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumával kötött a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központéhoz hasonló képzési szerződést az Apollo.
Az Apollo Tyres a tervek szerint 2017 első negyedében nyitja meg a mintegy 146 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gumiabroncsgyárát Gyöngyöshalászon, ahol évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani az európai piacra. A gyár csaknem ezer munkahelyet hoz létre.

MTI

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..