Van, aki folyamatosan napirenden tartja a Hatvan-Boldog kerékpárút ügyét. Most a szakértői véleményt citálja Bíró József.

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A Hatvan-Boldog kerékpárút ügyét Bíró József a www.60lap.hu szerkesztője folyamatosan napirenden tartja. A botrányos, több száz milliós beruházás rossz kivitelezése miatt sokan felháborodtak. Mint arról korábban beszámoltunk, a hatvani önkormányzat a Zagyva töltésén megépült kerékpárúton keletkezett hibák okainak feltárásához és a javítás módjának meghatározásához szakértőt bízott meg, aki 2016. január 29-én elkészítette a véleményezést.

 

Ebben kifejti egyebek mellett azt, hogy az engedélyezési tervtől és az építési engedélytől lényegi eltérés történt a megvalósítás során. Bíró József megkapta a szakértői vélemények egy részét és azokat a napokban cikksorozatban közkinccsé tette. A szerkesztő szerint bárki, aki elolvassa a szakértő véleményét, akkor tisztán kell, hogy lássa: részleges javítással semmire sem lehet menni, mert az út eleve nem olyan minőségben készült el, mint amit kifizettek és a kiviteli terv nem felelt meg az engedélyezési tervnek.

Bíró részletesen ismerteti a szakértő összegzését. Ebben többek között olyan kifogások szerepelnek, hogy a pályaszint 30-70 cm közötti eltérésekkel épült meg, nem szedték le a humuszréteget és a szegélyek magasabbra épültek. A pályaszerkezet nem felel meg a fagyvédelmi előírásoknak, ezért azon további fagyhatások okozta elváltozások várhatóak.

Bíró József szerint a város vezetőinek követelni kellene a kivitelezőtől, hogy egy új utat építsenek és ne toldozgassanak-foltozgassanak egy szakmailag igen kifogásolható minőségő kerékpárutat. A szakértői vélemény mellett Bíró feltárta a beruházást kivitelező cégek kapcsolatrendszerét. A kerékpártút kivitelezési munkáit a Tief Terra Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Duna Aszfalt Kft. nyerte meg.

– Ha tovább nézzük a céghálót, találunk itt más érdekességet is. Többek között azt, hogy a Duna Aszfalt Kft. a Mészáros és Mészáros Kft-vel közösen tulajdonol egy Visonta Projekt nevű Kft-t – teszi hozzá Bíró.

A hatvani közmeghallgatáson is téma volt május végén a kerékpárút, s a testület is foglalkozott vele: a napirendek sorában tárgyalták a Zagyva folyó töltésén elkészült kerékpárút Hatvan-Boldog közötti szakaszának igazságügyi szakértői vizsgálatáról és megállapításáról szóló előterjesztést is. A szakértői vélemény konkrétumairól ugyan nem sok szó esett. Horváth Richárd elmondta, hogy a kivitelező engedélyekre vár ahhoz, hogy elkezdhesse a garanciális javításokat. Papp István (Fidesz-KDNP) képviselő is szót kért és kifejtette, hogy meg van a jóindulat a városvezetésben.

heol.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .