Earth Country House Szociális Szövetkezet, Ecséd – KENDERMŰVEK

Az olajat ülepíteni, szűrni kell. A pelletet meg kell őrölni, az örleményt szitálni, hogy proteint kapjunk. Meg is találtuk a megfelelő céget. Nos, menjünk el a magtárba, hozzuk el a magot! A magtár téli álmot alszik. Nincs ott a kutya se! (sebaj, mi viszünk egyet) Telefonálunk a tulajhoz. Nem veszi fel. Komoly ember lévén, egy percre sem nyugszik.

Hol munkásokat szállít nagy busszal, hol a járdát töri fel Gyöngyösön saját gépével, önkormányzati megrendelésre, szóval mindent csinál, hogy a gazdaságát fenntarthassa. A kender mag tárolása, szívesség lévén, ebben a fenntartásban nem játszik szerepet. Tehát a maggal kapcsolatos hívások nem tartoznak a fontos teendők közé! Nem baj, hívjuk a ház asszonyát!

Nos, ő sem veszi fel a telefont, mert ugye unokázik! Ez még fontosabb, mint az útbontás. No akkor irány a ház, és becsöngetünk, mintha csak a postás lennénk. Hosszasan. Mozgás a házból, a kapuban meglátjuk a magtár tulajdonosának feleségét! Ennyivel beljebb vagyunk. Mondjuk, hogy hát izé, hát kellene a mag. Ő nem ér rá, a magtárban meg nincs senki.

Könyörgőre fogtuk a dolgot, hogy bocsánat, hogy hónapokig hallgattunk, de bizony holnapra kell a mag. Holnap reggel pontban nyolckor elvihetjük, de nekik 9-re már temetésen kell lenniük!

Megkönnyebbülünk. Másnap reggel nyolckor ott vagyunk a Hilux-szal a kapuban. Irány a Magtár! Megvannak a zsákok! Le kellene mérni. A mérleg a színben van, a gépek között, pontosabban a John Deere kombájn alatt. Oda átvinni a 460 kiló magot és mérlegelni, esélytelen elképzelés!

Gyorsan fel a platóra a zsákokat, irány Budafok, ahol a magot le kell adnunk. Sietnünk kell, mert bizony a sofőrnek fogorvosnál van időpontja! Tehát befelé az irodába. Kérdés: Kik maguk? Micsoda? Kivel van megbeszélve? Micsoda kender? Telefonos egyeztetés, rendben a dolog, vihetik az emberek a magot a raktárba!

A Hiluxos el, mérlegelés, átvételi jegyzőkönyv bele a táskába, gyors kávézás, indulás vissza Ecsédre, metró, vonat, busz viszonylaton. Úgy tűnik, ezen túl vagyunk! Jó kezekben a mag, várjuk, mikor kezdődik a feldolgozás, amit persze látni szeretnénk az üzemben. Le is vonulunk a telephelyre, mely nincs éppen közel! Sapkát, papucsot, köpenyt öltünk, be az üzembe, ott épp az egyik présen a mi magunk feldolgozása kezdődik.

Hideg préselés, de meleg pellet bújuk elő a csövön, hullik a zsákba. A gép alatt tartály, abba csöpög a zöld színű olaj. meg is kóstoljuk: nagyon finom. Pelletet is kóstoljuk, az már nem annyira, ropog szépen a fogunk alatt. megnézzük a malmot, ahol majd a pellet fog őrlődni. Szép gép, elhisszük, hogy őrölni fog! Tisztázzuk, egy hét kb. a mag préselés, 2 hét az olaj ülepítés, újabb 1 nap az olaj szűrés, 1 nap az olaj palackozás. Megnyugodva hazatérünk.

A palack már meg van tervezve, rendelés, címke nyomtatás, hogy minden elkészüljön az algyői konferenciára, ahol ugye az olaj be fog mutatkozni. Lesz ott tehát olaj, protein, liszt…. Igen ám, de micsoda még? Legyen textiles termék, mert a kender azért mégiscsak erről híres! Me persze legyen ott kender pozdorja, rost, meg kóróból készült kisebb dolgok. Megvan az asztal mérete. Közeleg a konferencia napja. Várjuk a jelzést, hogyan halad a préselés. Az időben elkészül. Mi legyen a pellettel, mely ugye romlandó áru, megfelelő tárolást igényel.

Közben megőrlődik a pellet, azt viszont rostálni kell mihamarabb. Kiderült, hogy a cég nem tudja a szitálást megoldani! Puff neki! Kell keresni olyan céget, mely a komoly feladatot elvégezni képes. malmok, pékek sorát hívjuk fel, viszünk mintát, senki sem vállalja. Mit tegyünk? Szerzünk egy szabványos szitát, kérünk 5 kg mintát az őrleményből, és nekiállunk a konyhaasztalon a szitálásnak.

Kitűnően halad! Nem is tudjuk, egy komoly cégnek, mely naponta őröl, miért okoz ez olyan nagy gondot? Sejtéseink vannak, de nem merjük kimondani, mert ugye bizonyítani nem tudjuk. Mindegy, egy nappal vagyunk az esemény előtt, pár kiló kitűnő proteint kapunk, mérjük, csomagoljuk, mehet a konferenciára! Másik ágon folyik a komoly munka, arculatot kell kialakítani, mivel ugye komoly termék kerül a piacra, nem jelenhetünk csak úgy meg, mint Mari néni a pogácsájával a sarki sörözőben. Szóval kialakul a KENDER MŰVEK elnevezés, arra utalva, hogy sok-sok féle terméket fogunk előállítani és forgalmazni.

Elkészül a logó, helyesebben a komplett grafikai arculatterv. Büszkék lehetünk rá! Logó, roll-up, pecsét… Indulás Ecsédről negyed hétkor, Gödöllőre. Mielőtt megérkezünk, telefon, hogy a találkozó helyszíne megváltozott. Sebaj, oda megyünk. A holmit átpakoljuk a Hiluxba, indulás tovább! A következő találkozó helyszíne telefonos egyeztetéssel rögzítődött. Kis késéssel oda érkezünk a pihenőhöz az M5 autópálya mellett, várakozunk. Közben egy latte jól esne… Kikérem, ott gőzölög előttem. Telefon, azonnal induljatok tovább, elhaladtunk a pihenő mellett! Még a kávémat azért megihatom? Végre odaérünk a következő helyszínre, Hilux ott parkolhat, bepakoljuk az árut, beülünk öten a Roverbe, és irány Algyő!

Már majdnem ott vagyunk, kis gond, a pálya lezárva, terelőútra irányítanak, de ezt már fel sem vesszük, csak odaérjünk a kezdésre. Megtaláljuk a helyszínt, már csöngetnek a kezdéshez, ötünk közül hárman beülünk, ketten pedig az installációt készítik elő. Kender terítő az asztalra, bal oldalon Kender Művek Rollup, asztal tele profi, címkézett ládában elhelyezett olajos palackokkal, kócba ágyazva.Protein, liszt ablakos tasakban az asztal jobb oldalán.

A bal oldalon mindenféle kócból és kóró darabokból készült tárgyak: zsákok pozdorjával töltve, ajtó botlasztó, kóró darabokból készült toll, hántolt és hántolatlan kóró darabok. Mert ugye a konferencia résztvevőinek nagy része csak most ismerkedik a kenderrel, regéket hallott arról, mi minden készülhet kenderből. Ebből próbáltunk egy kis szeletkét bemutatni.

Maga a konferencia a domaszéki kenderbeton házról szólt. A sajtó, a média képviseltette magát, a tudósítások nyilván elkészültek, elkészülnek, hiteles képet kapunk az ott elhangzottakról. Tapasztaltuk, hogy a konferencia jó alkalom kapcsolatteremtésre, és háttér beszélgetésekre. Az az információ, mely a többség részére nem érdekes, kisebb csoportokban könnyen átadható. A rendezvény nagyon jól szervezett volt, mondhatni eddig a kender témában megtartott leghasznosabb esemény, mert már a kezdeti eredmények láthatók, bár még az egész kender koncepció nem látható, de a kép tisztul, a megoldás a fejekben lassan körvonalazódik. évente 3-4 hasonló esemény megoldást hozhat!

Az áttörés persze még nem történt meg, a csodálatos kender még ott pihen a háttérben! Készülhetünk a kibontakozásra!

Earth Country House Szociális Szövetkezet, Ecséd – KENDERMŰVEK

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .