Fideszes belharc áldozata lett Hatvan?

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Lázár János nyíltan megrótta a kormány egyik államtitkárát, mert szerinte felelőssége van abban, hogy a fideszes vezetésű Hatvan városa sokmilliárdos támogatásokat bukott el. Az ügy két szempontból is érdekes: egyrészt a megnevezett államtitkárnak elvileg nincs lehetősége a pályázatok befolyásolására. Másrészt az államtitkár a Fidesz-KDNP helyi országgyűlési képviselője és az áprilisi választás kormánypárti jelöltje is egyben. A Hetek cikke.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a két héttel ezelőtti kormányinfón elismerte: előfordul olyan, amikor két fideszes politikus belharcának egy város issza meg a levét (ez azonban elfogadhatatlan). Arra az újságírói kérdésre, hogy mit gondol Hatvanról, ahol a korábbi és a jelenlegi polgármester „legendásan rossz viszonya” miatt milliárdoktól esik el a közösség, Lázár kijelentette: felülvizsgáltatja az összes olyan pályázatot, ahol Hatvan jó pályázatot készített, végül mégsem nyert. „Ebben az ügyben a polgármester úrnak százszázalékosan igaza van, és az államtitkár kollégám súlyos hibát követ el” – tudatta Lázár azt is, melyik oldalon áll a belharcban.

 

2014 – ben még mint Hatvan polgármestere egy 1848-as megemlékezésen Fotó: Arold Péter

Az atv.hu oldalán arról is olvashat, hogy miként tartotta, meg polgármesteri irodáját, hogyan intézte a településnek, Hatvannak szán pénzt és milyen harcot vívott a jelenlegi polgármesterrel, befolyása megtartásának érdekében.

Egy kis előzmény:

2014-ben Szabó Zsolt az államtitkárság mellett döntött a polgármesterség helyett, utódja Horváth Richárd lett. De Szabó távozása után kabinetfőnőkként a hatvani városházán maradt az államtitkár támogatását élvező Tóth Csaba, így Szabó továbbra is meg tudta őrizni a befolyását a városban. A hatvani polgármester, Horváth Richárd később kirúgta Tóth Csabát a városházáról. A kirúgás után feszültség keletkezett a hatvani polgármester és Szabó Zsolt között, médiaállítások szerint ennek köszönhető, hogy míg az államtitkárral jó viszonyt ápoló polgármesterek települései több milliárd forintot nyertek, addig Hatvannak csupán 55 millió forintnyi támogatás jutott az európai uniós terület- és településfejlesztési programból. Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy felülvizsgáltatja a Hatvant érintő összes TOP-pályázatot. Lázár Horváth Richárd polgármesternek adott igazat, és azt mondta, hogy Szabó Zsolt államtitkár súlyos hibát követett el.

A Magyar Nemzet 2018. március 23-án megjelent cikke szerint Szabó Zsolt több mint 4,8 millió dollárt, azaz bő 1,2 milliárd forintot tart egy offshore számlán.

 

A lap bemutat egy pecséttel és okmánybélyeggel ellátott dokumentumot, amelyen a közvetítő offshore cég képviselőjének és a közjegyzőnek az aláírása is szerepel. Az államtitkár cégének neve Joy World Enterprise Limited, 2013. június 10-én jegyezték be. Szabó vagyonnyilatkozatában nincs nyoma a vállalkozásnak. A cég számláján található összeg jelenleg zárolva van, mert a számlavezetés díját (évente 300 dollár) csak 2017 végéig fizették ki.[4] Szabó Zsolt Facebook oldalán reagált, amiben azt írta, hogy ez nem más, mint Simicska Lajos és pártjának a szervezett lejárató akciója. Feljelentést tesz mindazok ellen, akik ezzel vádolják, és minden olyan médium ellen is, amelyek az említett vádakkal illették. A cikkek megjelenése után pár órával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az alábbi közleményt adta ki:

„Simicska Lajos lejárató kampányának a része a Szabó Zsolt elleni támadás. Sem Szabó Zsoltnak, sem a feleségének nincsen külföldi számlája. Szabó Zsolt a szükséges jogi lépéseket megteszi, büntetőfeljelentést tesz az ügyben.”

Ugyanezen a napon Vámospércsen tartott egy nyilvánosnak nevezett fórumot, ahonnan biztonsági emberei felhasználásával elzavarta az újságírókat.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .