A nyelvnek is van orra?

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Szerző

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is – derítették ki amerikai kutatók. A tudósok úgy vélik, felfedezésük révén csökkenteni lehetne a cukorbevitelt és fel lehetne venni a harcot az elhízással, ha édes szagokkal gazdagítanák az ételeket.

A nyelvről régóta köztudott, hogy öt alapízt – édeset, savanyút, sósat, keserűt és umamit – érzékel az ízlelőbimbókban lévő receptorsejtek által. A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelő Központ kutatóinak tanulmánya szerint azonban a nyelvben az eddig feltételezettnél több olyan izom van, amely az íz megállapításához szükséges, és a receptorsejtekben léteznek szagot érzékelő fehérjék is.

Furcsa megoldás az elhízás elleni harcban
A felfedezés új megvilágításba helyezi az ízérzékelést, valamint megkérdőjelezi az eddigi nézetet, miszerint az étel ízét és illatát különállóan érzékeljük a szájban és az orrban, és ezek csak az agyban kapcsolódnak össze. A kutatók ennek ellenére nem azt állítják, hogy ha kinyitjuk a szánkat, akkor érezzük az illatokat, az új ismeretek viszont az egészségesebb táplálkozás iránymutatói lehetnek.

Ha például nagyon kis koncentrációban olyan illatot adnánk az ételhez, amelytől úgy érezzük, hogy az a valósnál édesebb, akkor kevesebb cukrot fogyasztanánk. Ezzel felvehetnénk a harcot az elhízással – véli Mehmet Hakan Ozdener kutató.

Hirdetés

 




Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!