Egyenlőre nincs megállapodás a posták ügyében

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Nem csak a rezsi, hanem valamennyi működési költség, így például a bérköltség megfizetését várja a Magyar Posta az önkormányzattól a kisposták újranyitásához.

A képviselő-testület méltánytalannak tartotta és visszautasította az ajánlatot, ellenben a rezsiköltségek száz százalékának megtérítését is vállalná. A kérdés az év utolsó képviselő-testületi ülésén is napirendre került sok egyéb fontos döntés mellett.

Mint ismert, november 12-étől átmenetileg szünetel a mátrafüredi és a Gyöngyös, Szövetkezet úti postahivatal működése. A Magyar Posta Zrt. energiatakarékossági okokkal magyarázott döntése ellen az érintett területeken lakók is tiltakoztak, és a képviselő-testület is foglakozott a kisposták bezárásával.

A grémium még korábban arról döntött, hogy hajlandó az energiaköltségek egy részét vagy akár az egészét is megtéríteni a Magyar Posta számára a postahelyek újranyitásának érdekében. Az állami tulajdonú Magyar Posta válaszában arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy abban az esetben nyithatnak újra a postihivatalok, ha az önkormányzat a meghatározott szolgáltatási díj fejében megrendeli a szolgáltatást. A Magyar Posta ugyanakkor a szolgáltatási díjban nem csak a rezsiköltségeket, hanem a teljes üzemeltetési költséget kívánja érvényesíteni, vagyis azt várja az önkormányzattól, hogy például a bérköltségeket, a pénzszállítás költségét és egyéb működési költségeket is fedezze.

A grémium nem fogadta el a Magyar Posta ajánlatát, a rezsiköltségeken felül ugyanis az egyéb működési költségek megtérítését nem tartja méltányosnak a 2021-ben 14 milliárd forintos nyereséget produkáló vállalat számára. Az önkormányzat újabb ajánlattal keresi meg a Magyar Postát, amelyben a rezsiköltségek száz százalékának megfizetését vállalja szolgáltatási díjként átadni a társaságnak, de a Posta által adott 40 millió Ft + ÁFÁ-s ajánlatot visszautasítja.

Az önkormányzat másik javaslatára ugyanakkor továbbra sem érkezett válasz, a város ugyanis szerette volna tudni, mi indokolta, hogy a mátrafüredi postahivatalt bezárják, ugyanakkor az öt állandó lakossal rendelkező Mátraházán továbbra is üzemeltetik a postát. Az önkormányzat a füredi helyett a mátraházai postahivatal bezárását javasolja, és azt is vállalja, hogy az üzemeltetési költségek különbözetét megtéríti. A Magyar Postával történt egyeztetés részleteiről külön tájékoztatót tesz majd közzé az önkormányzat.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .