Hatvani Vágta

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

 

Június 27-én, szombaton újra Hatvani Vágta a Népkertben. Az izgalmas futamok után és az első fogathajtó versenyt követően a Nemzeti Lovasszínház előadásában Mátyás az igazságos című műsort láthatjuk.

Hatvan Város Önkormányzatának szervezésében a város központjában kialakított lovas pálya már harmadik ízben ad otthont a Nemzeti Vágta előfutamának. A pálya minden szeglete, berendezése kellő odafigyeléssel készült. A rendezők mind a helyszínnel, mind pedig a programokkal a hagyománytiszteletre, a természet és a lovak közelségére törekedtek.

A városban a lovas versenyek nagy múltra tekintenek vissza. Korabeli leírások szerint a hatvani akadályugrató versenyek, különféle lovas játékok és bemutatók nem csak a hatvani, de a vidéki közönség számára is kiemelkedő látványosságnak számítottak.

 

Ezen felül a hatvani lovas hagyományok egyik kiemelkedő jelentőségű eseményének számít az 1849. április 2-i Hatvani Csata, amelyet a dicsőséges Tavaszi Hadjárat nyitányaként tartanak számon. Idén először a Hatvani Vágtának helyet adó Népkertben csata bemutatót is tartottak a hatvani és térségi hagyományőrző lovas bandériumok közreműködésével.

2008-ban elindított Nemzeti Vágta minden évben az ország egész lovas közösségét megmozgatja. Hatvan városát idén is Szentes Barbara képviseli, aki tavaly is megnyerte a Hatvani Vágtát, 2013-ban pedig harmadik helyezett lett a Nemzeti Vágtán. A hatvani Vaka István is újra nyeregbe ül a megmérettetésen. Június 27-én, szombaton a Népkertben együtt szurkolhatunk a lovasoknak.

Forrás: hatvan.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .