Felhívás – parlagfű elleni védekezésre

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay

A Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya ezúton hívja fel valamennyi kül- és belterületi ingatlan földtulajdonosa illetve földhasználója figyelmét a parlagfű elleni védekezési kötelezettségre.

A hatályos jogi szabályozás szerint elsődlegesen az ingatlanok földhasználói illetve ha nincs bejegyzett földhasználó az ingatlan tulajdonosai az adott év június 30. napjáig kötelesek a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetáció végéig (gyakorlatilag az első fagyokig) folyamatosan fenntartani.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen a Kormányhivatal Járási Hivatalai Földhivatalainak mezőgazdászai ellenőrzik.

Az ellenőrzések július 1-jét követően kezdődnek. Amennyiben az ellenőrzések a védekezési kötelezettség elmaradását, vagy annak nem megfelelő teljesítését állapítják meg, belterületen
a jegyző, külterületi ingatlanok esetében a növényvédelmi hatóság köteles hivatalból eljárást indítani.

A felderített mulasztó, tekintettel a jogszabályban rögzített határnapra további felszólítást a védekezésre nem kap, az eljáró hatóságok közérdekű védekezés keretében a mulasztó kockázatára és költségére elvégeztetik a parlagfű-mentesítést.

Az eljárás következő szakaszában a mulasztóval szemben a növényvédelmi hatóságnak kötelezően növényvédelmi bírságot kell kiszabnia, mely bírság mértéke 15 000–5 000 000 forint között állapítható meg.

Fotó: pixabay

(Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály – Heves megye)

Szóljon hozzá!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments