Tájrekonstrukció a Mátrában

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

tajrekonstrukcioRégen legelőnek használt, de mára teljesen elvadult területeket tisztíttat ki a Bükki Nemzeti Park Parád közelében, a Mátrában. Egy-egy ilyen tájegységen az eredeti állapotok visszaállítása több éven átívelő munka, melynek hatásosságát egészen különleges módon, az ott élő pókok számlálásával vizsgálják. A tájrekonstrukció a Gyöngyöshalászon gyárat építő Apollo Tyres támogatásával zajlik.

A Parádhoz közeli Somhegybükki-legelőt az elmúlt évtizedekben teljesen benőtte a cserje, elnyomva az ott kialakult élővilágot, így a munkát bozótirtással, fakitermeléssel kezdték az 5 hektáros területen. Már ezt követően előbukkantak ritka, régen látott védett növények, mint például a gyepeket kedvelő ritka orchidea fajok. Arról, hogy hogyan képes a természet regenerálni önmagát, az ott élő pókok számából következtetnek a szakemberek. Ezért a területen pókszámlálást végeznek, amit a napokban kezdtek el. Pókcsapdákat, vagyis műanyag poharakat helyeznek a földbe, azokat kétnaponta ürítik. Most még lándzsás és gyászos farkaspókból van több, ezek az erdőket kedvelik. Azonban ahogy telik az idő, úgy veszik át helyüket a nyílt gyepeket kedvelő fajok, ilyenek például a zugpókok.

A mátrai gyeprekonstrukció jelenleg az Apollo Tyres egyik legnagyobb ilyen jellegű természetvédelmi programja Indián kívül.

– „Az Apollo Tyres Hungary környezetvédelmi programjának első lépéseként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával kötött partner együttműködés keretében szeretné támogatni az Igazgatósághoz tartozó védett területeken az eredeti állapotok visszaállítását, fenntartását. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal szorosan együttműködve választottuk ki a Parád Somhegybükki-legelőt, hogy ott gyeprekonstrukció kezdődhessen. A cserjeirtást és fakitermelést követően növekszik a Nemzeti Park által hasznosítható és fenntartható védett terület, ami eredeti állapotában biztosít élőhelyet az őshonos fajok számára – mondta Bányai Tibor, az Apollo Tyres Hungary humánerőforrás igazgatója.

A Bükki Nemzeti Park vállalta, hogy a helyreállított gyepet tradicionális legeltetéssel fenntartja, és a jövőben megóvja az erdősödéstől.

Az Apollo Tyres szilárdan hisz a társadalmi felelősségvállalás fontosságában, ezért támogat környezetvédelmi, oktatási és egészségügyi fejlesztéseket, szorosan együttműködve a helyi intézményekkel. Így járul hozzá a közösségek életminőségének javításához Magyarországon is, ennek részeként adott támogatást a közelmúltban a gyöngyöshalászi óvoda korszerűsítéséhez. Az Apollo Tyres a vállalat társadalmi felelősségvállalási programja részként – sok más mellett– 100 ezer fát ültet el Chennai-ban 2016-ig.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .