Megújult a kereszt

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A Szentháromság-szobor helyreállítására azért volt szükség, mert az elmúlt években igen rossz állapotba került, szinte a felismerhetetlenségig eltorzult. Szakemberek szerint ennek nem csak a szobor kora lehetett az oka, hanem az is, hogy farkasmályi kőből faragták, ami köztudottan nem időtálló. Éppen ezért a helyreállítás speciális eszközöket igényelt. A munkával egy helyi művészt, Málik Bélát bízták meg, akinek már volt tapasztalata e téren, hiszen több hasonló Szentháromság-szobor felújításán is túl van.

Mint megtudtuk, Málik Béla a felújítás során kipótolta a hiányzó részeket, majd visszafaragta és lefestette a szobrot, ami végül visszanyerte népies feszület formáját. Ennek megfelelően a műalkotás immár meglehetősen harsány kék-fehér színekben pompázik, valamint a feszület kiegészül a szobor talapzatán lévő Szűz Mária alakjával.

Megújult a Gyöngyösről kivezető Karácsondi út mentén található 19. század elején emelt, korábban településhatárt jelző út menti kereszt. Forrás: gyongyos.hu
Megújult a Gyöngyösről kivezető Karácsondi út mentén található 19. század elején emelt, korábban településhatárt jelző út menti kereszt. Forrás: gyongyos.hu

A helyreállítás a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia megrendelésére készült el az önkormányzat anyagi támogatása mellett. Az útmenti kereszt eredeti arculatának felkutatásában építészként Németi László, az önkormányzat városüzemeltetési igazgatója, a Városszépítő és -védő Egyesület tagja segített. A munkát koordinálta és a kezdeményezést anyagilag is támogatta id. Farkas Imre, az egyháztanács felújítási és gazdasági bizottságának tagja.

A keresztet Kárpáti Kázmér ferences plébános áldotta meg, aki beszédében utalt arra, hogy a Karácsondi úti kőkereszt magában hordozza azoknak az embereknek az emlékezetét is, aki évtizedekkel ezelőtt vállukon a kapával a határba munkába igyekeztek.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .