Átölelő védelem Gyöngyösön

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Az ország csúcsa felett is őrködő gyöngyösi zsaruknak minden idényben akad feladata bőséggel. Munkájuk egyik mankója a professzionális kamerahálózat, a másik a társszervekkel való kiváló együttműködés.

Gyöngyös a Mátra kapuja, a túrázók közkedvelt célpontja. A laikus nem is gondolná, mennyi munkát kíván a zsaruktól, hogy biztonságban tudják ezt a békés, gyönyörű vidéket.

– A kapitánysághoz 26 település tartozik mintegy 80 ezer lakossal – kezdi Balogh Tibor ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője. – A nyugalom megteremtése mögött folyamatos kontroll áll, megelőzés bűnügyi és közlekedési vonalon egyaránt. Nagy tömeget vonz a kapitányság illetékességi területe, minden idénynek megvannak a jellegzetes látogatói. A síelés, a gombászás, a kirándulási lehetőségek, illetve a folyamatos borturizmus teszi vonzóvá a vidéket. Budapest közel van, az autópálya miatt is könnyen megközelíthetők vagyunk. Sajnos a jó adottságokat előszeretettel kihasználják az utazó bűnözők is. A velük szembeni hatékony fellépés érdekében az önkormányzattal együttműködve Gyöngyösön úgynevezett „átölelő védelmet” építettünk ki. A jelenlegi 20 mellett a térfigyelő kamerák száma ebben az évben 25 eszközzel bővül, és 11 rendszámfelismerő kamerát is kiépíttettünk. Az utazó bűnözök megjelenése mellett a területre jellemzők a kisebb értékű szezonális lopások.

 


Balogh Tibor ezredes

 

 

A bűncselekmények megelőzését segítik a helyi polgárőr-egyesületekkel szervezett közös szolgálatok. Hét kutyás körzeti megbízottjuk van, nagyon hatékonyan végzik a munkájukat. Bármilyen feladatra bevethetők. A mátrai kirándulások sajnálatos járuléka a gyakran előforduló eltűnés, szerencsére a körzeti megbízottak kiválóan ismerik a területet, túraútvonalakat. Számtalan kutatást szerveztek már ilyen esetben, eddig mindenkit megtaláltak. Ebben segítségükre vannak az erdészek, vadőrök, és a Kékes Kutató-mentő Alapítvánnyal is jó kapcsolatot ápolnak. A gyöngyösi zsaruk büszkék arra, hogy a Kékestető felé vezető 24-es főúton 2016-ban nem volt halálos motorbaleset. Három motoros rendőr tavasztól őszig vigyázza az út biztonságát – jelentette ki az ezredes.

A gyöngyösi zsaruk mindent bevetnek a lakosok és az idelátogatók nyugalma érdekében. Március 29-én egy kisebb lopás miatt utaztak egészen Mátraverebélyig.

– Gyöngyösön történt, hogy egy férfi szerelte a gépkocsiját az utcán, a saját háza előtt – ismerteti Varga Roland főtörzsőrmester, nyomozó. – Egy hátizsák volt a hátsó ülésen, és amíg a sértett a bütyköléssel foglalatoskodott, valaki észrevétlenül meglovasította a csomagot. Az áldozat később észlelte a lopást, és visszanézte a házára szerelt kamera felvételét, ami megörökítette a történteket. A videót, ahogy az lenni szokott, megosztotta az ismerőseivel a világhálón, hátha felismeri valaki a tettest. Így is történt, és kezében a bizonyítékkal jött feljelentést tenni hozzánk. A gyanúsított M. Tamást (40) volt feleségének gyöngyösoroszi ingatlanjában nem találtuk, ezért mentünk Nógrád megyébe a bejelentett lakcímét ellenőrizni. A férfi otthon tartózkodott. Lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgattuk ki, szabadlábon védekezik.

 


Varga Roland főtörzsőrmester kihallgat

 

A rendszámfelismerő kamerarendszer használata sem ritka a kapitányság illetékességi területén. A cél, hogy ne érezzék magukat nyugalomban az autótolvajok és más bűnözők.

– Gyakorta tartunk közös akciót a gyöngyösi zsarukkal, amelyen a sebességmérést vagy az ittasság ellenőrzését kombináljuk a rendszámfelismerő használatával. Ez nagyon hatékonyan működik a 3-as és a 24-es főúton – mondja Harkó Ottó, a Karácsondi Polgárőrség elnöke.

 A gyöngyösi buszpályaudvar is forgalmas hely. Délelőtt nagy a jövés-menés, ezért folyamatos kontroll alatt tartják a zsaruk.

 – Küldésre jöttünk – magyarázza Kuszkó Dóra törzsőrmester, járőr. – Egy zöldséges elől ismeretlen ember savanyúságot lopott. Körbenézünk, hátha meglátjuk a személyleírás alapján a tettest.

 


Kuszkó Dóra törzsőremster jelent

A túloldalon egy másik járőrpár teljesíti az előírt útvonalat.

 – Rendszerint útbaigazítást kérnek tőlünk a kirándulók, de odafigyelünk arra is, hogy a tárolóban hagyott biciklik megvárják a gazdáikat – tájékoztat Gorda Patrik őrmester.  Gyöngyösorosziban a körzeti megbízott és szolgálati kutyája lát el közös szolgálatot Fricz Béla mezőőrrel.

 – Brusz, a hétéves szuka kiváló kolléga, de a társszervek tapasztalatai is segítik a munkánkat, és ők is szívesen veszik, ha rendőrrel dolgozhatnak – mondja Erdős László törzszászlós, körzeti megbízott. Gyöngyössolymoson a körzeti megbízott tartott baleset-megelőzési órát az általános iskola felső tagozatosainak.


Ki tudja, mit jelent?

 

– Itt a kerékpárszezon, a gyerekeket nem szabad alapvető KRESZ-ismeretek nélkül utcára engedni – ismerteti Králik Zoltán főtörzszászlós, Gyöngyössolymos körzeti megbízottja. – Az elméleti órát tesztlap kitöltése, majd gyakorlati foglalkozás követi.

 A közlekedési osztály is uralja a terepet.

 – A finn módszer országosan bevált technika, ezért alkalmazzuk mi is – teszi hozzá Luzsi István őrnagy, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Jelentős létszámmal ellenőrzünk, a közlekedésben a legkisebb fennakadást okozva szűrjük ki az ittas vezetőket.

 A március 29-ei ellenőrzéskor a zsaruk kizárólag józan sofőrökkel találkoztak.

 – Egyszerre több fronton szolgáljuk a lakosokat – fejezi be a kapitányságvezető. – A turisták és az itt élők, valamint az önkormányzatok visszajelzései azt mutatják, értékelik az erőfeszítéseinket. A folyamatosan javuló statisztika szerint is jó úton járunk.

 A helyi zsaruk garantálják az átölelő védelmet, így Gyöngyös szemet gyönyörködtető vidéke veszélytelen kikapcsolódást nyújt az erre barangolónak.

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ

Forrás: zsarumagazin.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .