Vucic: nincsenek nyitott kérdések Szerbia és Magyarország között

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Magyarország és Szerbia között soha nem volt még ilyen jó a politikai és a gazdasági kapcsolat, nincsenek már nyitott kérdések, és ez a kapcsolat példaként szolgálhat más országok számára – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn Szabadkán miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Hozzátette, a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolat nem valósulhatott volna meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes erőfeszítése nélkül. A szerb politika is erre törekedett, és az együttműködésnek köszönhetően a Szerbiában élő magyarok jól érzik magukat az országban.
Megjegyezte: biztos abban, hogy a jó kapcsolat közte és Orbán Viktor között az április 8-i országgyűlési választások után is megmarad, és meggyőződésének adott hangot, hogy Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.
A szerb államfő felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a politikai, hanem a gazdasági kapcsolatok is fejlődtek. Mint mondta, 2017-ben 1,5 milliárd euró volt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom, ami 22,3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és már az idei év első hónapjában is 39 százalékos volt a növekedés 2017 januárjához képest.
Magyarország Szerbia hatodik külkereskedelmi partnere, és Belgrád is arra törekszik, hogy befektetéseket találjon Magyarországon, ami szintén azt mutatja, hogy évről évre jobb a kapcsolat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kormány előrelátásnak köszönhetően a magyar támogatások már nemcsak Vajdaságba folynak, hanem például Közép-Szerbiába is.
Mint mondta Orbán Viktor miniszterelnök megmutatta, hogy számára a béke és a stabilitás politikája a fontos. Kiemelte, hogy Magyarország mindig Szerbia mellett állt az európai uniós csatlakozási tárgyalások során, és minden segítséget megadott az ország európai integrációja számára. „Szerbia mindig őszinte és megbízható partnere lesz Magyarországnak és a magyar népnek” – szögezte le Aleksandar Vucic.

MTI


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .