Bezárt kutyákat hagynak szenvedni, a polgármester a megmentőiket fenyegeti

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Nem öröm ez! De nem bizony! A HVG.hu írt helyzettanulmányt állat és polgármester és jegyző ügyben a minap, ami most “vágatlanul” leközölnék.

“Tizenegy napja senyved egy nagy falkányi kutya egy eladás alatt lévő házban, ahová a tulajdonos már alig jár vissza, az állatok ezért saját ürülékükben élnek. A település polgármestere viszont még az állatvédőket fenyegette, és arra hivatkozott, hogy 60 napos határidő alatt kell intézkedni – kérdés, addig kibírják-e a kutyák.

Egy Heves megyei településen 11 napja éhezik több kutya, vízhez felmosóvödrökből jutnak – amíg az el nem fogy –, és a saját ürülékükben tapicskolnak – állítja az Állatmentő Sereg, amely a pontos helyszínt szándékosan nem hozza egyelőre nyilvánosságra. A valószínűleg szaporításra szánt csivavák és más fajtájú kutyák egy házba vannak bezárva, az állattartó árulja az ingatlant, és állítólag csak ritkán jár az ott hagyott állataihoz.

A bejelentés alapján az állatvédők az elsőfokú hatóságként illetékes jegyzőhöz fordultak még hétfőn, egyben a segítségüket is felajánlották az állomány felméréséhez – több mint egy tucat kutyáról is szó lehet, pontosan nem tudni –, majd egyedi azonosításnál, az állatok ellátásánál, állatorvosi kezelésénél, ideiglenes vagy végleges elhelyezésénél.

Váratlanul azonban nem a jegyző hívta vissza őket, ahogy ígérte, hanem a polgármester, aki bár a település vezetőjeként mutatkozott be, kapásból leszögezte, hogy magánemberként jár el.

A polgármester ezt követően megvádolta a bejelentést tevő szomszédot, aki szerinte csak egy „drogos, aki magánlaksértést követett el”, amiért egyáltalán fotózott az ingatlanon. Majd az állatvédőknek esett azzal, hogy civil szervezetként nem számítanak hatóságnak, visszaélnek a hatalmukkal, különben is a hatósági eljárás ügyintézési határideje 60 nap. De majd kiküldik az ebrendészt, mert náluk ő szokta az állatos ügyeket kivizsgálni – tette hozzá az állatmentők szerint.

Az Állatmentő Sereg erre ismét megkereste a jegyzőt, hogy azonnal indítsa meg az elsőfokú állatvédelmi hatósági eljárást vagy elfogultság miatt zárassa ki magát, hogy a kormányhivatal új jegyzőt jelölhessen ki az ügyben. Ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy intézkedés helyett azonnal riasztotta a polgármestert, miközben utóbbinak erre jogköre nincs, a törvény alapján a jegyző által végzett hatósági munkába nem is folyhatna bele.

„Jogszerűtlen és erkölcstelen élőlények életével játszadozni azért, mert valaki nem tudja vagy nem akarja ellátni azokat a feladatait, amiket neki törvény ír elő. És mélyen felháborító arra utalgatni élőlények sorsával kapcsolatban, hogy majd a 60 napos ügyintézési határidő maximális kihasználására fognak törekedni” – tették hozzá az állatmentők.”

A cikk ugyan nem tért ki a ügylet hátterében húzódó esetleges hozzá nem értésre, de azt remélem megkérdezik, hogy a 2015 óta megbízott jegyzőként tevékenykedő Nagy Lászlóné elvégezte e a munkájához szükséges iskolákat, amire tudomásom szerint 2017-ig volt lehetősége.

A címlap fotó illusztráció, de neki biztos jó dolga van. Fotó: A.P.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!