Kanada is kitiltotta az új 737 Boeingeket

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Forrás

Kanada is kitiltotta légteréből szerdán a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket, így mostantól az Air Canada és a Westjet légitársaság sem használhatja ezt a típust.

Kanada az Egyesült Államokkal együtt sokáig biztonságosnak tartotta a típus üzemeltetését, mivel az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) az Európában elrendelt légtérzár ellenére is fenntartotta a Boeing 737 MAX-ek típusengedélyét. (Igaz, Kanadában sem nagyon repültek már ezek gépek, mivel a légitársaságok önállóan döntöttek arról, hogy ideiglenesen nem üzemeltetik a 737-eseket.)

Marc Garneau kanadai közlekedési miniszter szerdán azt mondta, új információk jutottak el hozzájuk a típus üzemeltetésével kapcsolatban, ezek alapján döntöttek arról, hogy korlátozzák a típus használatát. Ennek értelmében sem induló, sem érkező, sem Kanada felett átrepülő járatot nem lehet a Boeing 737 MAX-ekkel teljesíteni.

Hozzátette: a birtokukban lévő műholdas adatok hasonlóságot mutatnak az Ethiopian Airlines vasárnap lezuhant 302-es járatát teljesítő, illetve a tavaly októberben lezuhant 610-es Lion Air 610-es járatát teljesítő Boeing 737 MAX repülési adatai között.

 




 

Az országban két légitársaság, az Air Canada és a diszkont Westjet üzemelteti a típust, 24, illetve 13 géppel a kanadai lajstromszámmal szereplő flottájukban. A döntés azonban érinti azon amerikai légitársaságokat is, amelyek eddig MAX-ekkel teljesítenek járatokat Kanadába.

Szerdán Kanadán kívül többek közt Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből.

Jelenleg ezekben az országokban tilos a repülés a Boeing 737 MAX gépekkel:

Európa: Ausztria, Belgium, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Szerbia
Ázsia: Egyesült Arab Emírségek, Hongkong, India, Indonézia, Kuvait, Malajzia, Omán, Szingapúr, Vietnam, Irak, Brunei, Üzbegisztán, Grúzia
Ausztrália, Új-Zéland
Kanada

Ezekben az országokban döntöttek úgy légitársaságok, hogy átmenetileg nem üzemeltetik Boeing Max gépeiket:
Argentína, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Etiópia, Fidzsi-szigetek, Marokkó, Mexikó, Mongólia, Oroszország


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .