Ezen a napon született Morse

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Samuel Morse

1791. április 27.

Samuel Finley Breese Morse Charlestown-ban született. Neves festőként Párizsban volt tanulmányúton, s ott barátai révén bepillantást nyert a pezsgő tudományos életbe.

Laikusként eközben gondolt először az információk rögzítésére és továbbítására, majd 1832. október 19-én vázolta fel egy kezdetleges távíró tervét, ahol a jelek rögzítéséhez papírra és ceruzára gondolt, nem pedig mágnestűre, mint a fizikusok, akiknek azonban nem sikerült a problémát megoldani. Hamarosan pontok és vonalak kombinációjából összeállította a később róla elnevezett ábécét is. Később megalkotta az elektromos távírókészüléket, majd az első távíróvonal Washington és Baltimore között épült ki 1843-ban, s 1844. május 24-én futott végig rajta az első mondat.

New York városa még életében két szobrot emelt a tiszteletére. New York-ban érte a halál 1872. április 2-án. (A Morse-ábécé hosszú karrierje 1997-től lassan befejeződött: januárban Németország, majd Franciaország is megszüntette a Morse-jelek használatát a távközlésben, mert a parti őrség már nem használ rádió-vevőt. A rendszer használatát a nemzetközi megállapodások szerint az ezredfordulóra megszüntették.)

 

Hirdetés

 

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!