Befejeződött az átalakítás az Ásványok Házában

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Befejeződött az átalakítás az Ásványok Házában. Az eredeti, közel 4700 darabos magángyűjtemény nemcsak külsejét, hanem összetételét tekintve is megújult.

Az előtérben található, tanulságos bemutató a hamisított ásványokról kibővült, ahogy a szintén itt látható geológiai és gyöngyösoroszi bányászati emlékek gyűjteménye is. Itt kerültek kiállításra Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára, illetve hazánk legrégebbi kutatóintézete, a Földtani Intézet 150 éves fennállásának tiszteletére kibocsátott emlékérmék is.




A kiállítótérben 44 vitrinben elhelyezett magángyűjtemény darabszáma ugyan 3200-ra redukálódott, ám még így is a legnagyobbnak számít hazánkban. A teljes gyűjtemény lelőhelyek szerinti csoportosításban tekinthető meg, melynek része lett egy hazánkban egyedülálló, 750 darabot felölelő mátrai anyag is. Ebben a Mátra ismert és kevésbé ismert lelőhelyeiről egyaránt találhatók példányok, közel 90 ásványfaj képviseli magát. Így nem csak laikusok, hanem akár szakmabeliek, egyetemek vagy a Mátra ásványai iránt érdeklődők számára is ideális célpont a kiállítás.

A gyűjtemény része továbbá egy 330 ásványfajt bemutató rendszertani gyűjtemény, ami folyamatos bővítés alatt áll.

Elindultak a geológus által vezetett ásványgyűjtő túrák is, a második félév időpontjai és helyszínei megtalálhatók a kiállítás weboldalán: http://matracsillaga.eu/index.php/turaink

A túrákon való részvétel jelentkezéshez kötött, családokat, gyermekeket, kezdőket is szeretettel várnak. Felszerelés korlátozott számban igényelhető.

Legyen szó családi kikapcsolódásról, iskolai kirándulásról, túrázásról, vagy esőprogramról, a családias hangulatú kiállítás szeretettel várja érdeklődő vendégeit!

gyongyos-matra.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .