Érdekes, Gyöngyös, Kultúra

Befejeződött az átalakítás az Ásványok Házában

Befejeződött az átalakítás az Ásványok Házában. Az eredeti, közel 4700 darabos magángyűjtemény nemcsak külsejét, hanem összetételét tekintve is megújult.

Az előtérben található, tanulságos bemutató a hamisított ásványokról kibővült, ahogy a szintén itt látható geológiai és gyöngyösoroszi bányászati emlékek gyűjteménye is. Itt kerültek kiállításra Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára, illetve hazánk legrégebbi kutatóintézete, a Földtani Intézet 150 éves fennállásának tiszteletére kibocsátott emlékérmék is.
A kiállítótérben 44 vitrinben elhelyezett magángyűjtemény darabszáma ugyan 3200-ra redukálódott, ám még így is a legnagyobbnak számít hazánkban. A teljes gyűjtemény lelőhelyek szerinti csoportosításban tekinthető meg, melynek része lett egy hazánkban egyedülálló, 750 darabot felölelő mátrai anyag is. Ebben a Mátra ismert és kevésbé ismert lelőhelyeiről egyaránt találhatók példányok, közel 90 ásványfaj képviseli magát. Így nem csak laikusok, hanem akár szakmabeliek, egyetemek vagy a Mátra ásványai iránt érdeklődők számára is ideális célpont a kiállítás.

A gyűjtemény része továbbá egy 330 ásványfajt bemutató rendszertani gyűjtemény, ami folyamatos bővítés alatt áll.

Elindultak a geológus által vezetett ásványgyűjtő túrák is, a második félév időpontjai és helyszínei megtalálhatók a kiállítás weboldalán: http://matracsillaga.eu/index.php/turaink

A túrákon való részvétel jelentkezéshez kötött, családokat, gyermekeket, kezdőket is szeretettel várnak. Felszerelés korlátozott számban igényelhető.

Legyen szó családi kikapcsolódásról, iskolai kirándulásról, túrázásról, vagy esőprogramról, a családias hangulatú kiállítás szeretettel várja érdeklődő vendégeit!

gyongyos-matra.hu

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..