A Magyar Rákellenes Liga Petőfibányai Alapszervezete Heves Megyéért Kitüntető Díjban részesült

2007. szeptember 21., péntek

A Magyar Rákellenes Liga 2007. szeptember 20-i elnökségi ülésén köszöntötte a Petőfibányai Alapszervezet elnökét, Bertáné Kommenda Ramónát, aki a Heves Megyei Közgyűlés 2007. augusztus 16-i ünnepi ülésén , az egri Megyeháza Barkóczy termében vehette át a Heves Megyéért Kitüntető Díjat.




1992-ben Heves Megye Közgyűlése a megye fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, az emberi értékek megőrzésében és gyarapításában kifejtett, kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére Heves Megyéért Kitüntető Díjat alapított. A Közgyűlés e döntéssel is kifejezésre kívánta juttatni azok megbecsülését, akik az oktatás, a gazdaság, a kultúra, a művészeti élet, az egészségügy, a sport és a civil szféra területén kiemelkedő színvonalú munkájukkal hozzájárultak a megye jó hírnevének öregbítéséhez. A Közgyűlés Rendelete értelmében egy évben 3 magánszemélynek és 2 közösségnek ítélheti oda a díjat.

A Magyar Rákellenes Liga Heves Megyei Szervezete 1998-ban alakult Petőfibánya székhellyel.
Az alapítók abból a meggyőződésükből hívták életre a szervezetet, hogy szükség van civil egészségvédőkre, mert Magyarországon rosszak az életkilátások, jelenleg hazánkban minden ötödik ember daganatos megbetegedésben hal meg. A kezdetek óta tevékenységük középpontjában az egészséges életmód megismertetése, a rák kockázatainak csökkentése áll. Világosan megfogalmazott feladataik között az első volt a dohányzás megelőzése, az egészséges táplálkozás hirdetése, a gyakorlati segítés. Kisiskolások részére hirdetnek folyamatosan pályázatokat. A közösség hamar bevonta a szomszédos települések lakóit is programjaikba, jelenleg már az egész megyére kiterjed a tevékenységük, 30 településen van tagságuk.
Úttörő munkát végeznek a lakosság körében szervezett egészségügyi szűrések népszerűsítésében, részvételre sarkalva az embereket. Így emlőszűrésen a megjelenést segítették, méhnyakszűrés helyi szervezésével pedig évek óta országosan az első helyen állnak. Heves megyében a szűréseken való részvétel 67 %-os, míg országos szinten ez az arány alig éri el a 10 %-ot. Céljuk, hogy a daganatos betegeket a legjobb kezelőhelyre juttassák. Hasznos ismereteket közlő egészségnapokat rendeznek, s több éven át előadásokat szerveztek és szerveznek a betegeknek, érdeklődőknek. Az egészséges életmód terjesztése, a betegségek megelőzése, a szűrések megszervezése, és a betegellátás segítése területén elért kiemelkedően eredményes munkájukért részesültek a megyei kitüntető díjban.

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .