Borzalmas körülmények között halt meg az idős hatvani asszony – a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Kegyetlen szenvedéseket kellett átélnie a halála előtt annak a 79 éves nőnek, akit közeli hozzátartozói egyáltalán nem gondoztak azt követően, hogy otthonában magatehetetlen állapotba került – tájékoztatott

A sértett a hatvani lakásán 2019 őszén háztartási balesetet szenvedett, ami miatt december elejére mozgásra és önellátásra képtelen állapotba jutott, teljesen ágyhoz kötötté vált. A vele együtt élő lánya naponta szembesült ezzel a helyzettel, de ennek ellenére sem látta el az édesanyját, akihez sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. A sértettet nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, és nem fürdette, miáltal emberhez méltatlan körülményeket teremtett a számára. Nem csak az ágy környékén, de az egész házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott. A néni unokája és annak élettársa heti rendszerességgel jelent meg a lakásban, észlelték is az ottani állapotokat, mégsem tettek semmit a kínjai miatt gyakran jajgató asszony érdekében azon kívül, hogy eredménytelenül felszólították a lányát anyja gondozására, illetve arra, hogy hívja ki az orvost.

Az egyenes ági leszármazókat törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra, ám a sértett lánya és unokája szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodva magatartásuk várható következményeibe. A több hetes ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt sértetthez csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került, de az életét ebben a stádiumban már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, míg a férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja.

Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság a sértett lányával szemben 12 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, az unokájával szemben 9 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, míg az unoka élettársával szemben másfél év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt szabjon ki.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .