Nem éri meg a havi matrica

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Sokan keresik nyár közepe óta a féléves matricát, de hiába. 2023-tól ugyanis többe kerülne 6 hónapra megvásárolni az autópálya-matricát, mint egész évre. Igény pedig bőven volt eddig rá, ezért is vezette be pár éve az  összevont, akár 6 havi matrica vásárlási lehetőségét az autópalyamatrica.hu

2023-tól nem inflációkövető módon drágultak a matrica árak, a havi matrica személyautók esetében 8900 Ft-ra, azaz 71%-kal  nőtt.
Azok, akik azonban nem követték aktívan a híreket év elején, igencsak meglepődtek, amikor rájöttek: több havi matricát egyszerűen nem éri már megvenni.
Ugyanis míg egy egész éves országos matrica, ami ráadásul következő év január 31-ig érvényes 49 190 Ft, addig 6 havi matrica ára 53 400 Ft, 5 havi pedig 44 500 Ft lenne.

Az https://www.autopalyamatrica.hu/ statisztikai adatai alapján idén érzékelhetően megváltoztak a vásárlói szokások, az eladott D1 kategóriájú havi matricák keresleti aránya 7%-kal csökkent, míg az éves országos, vagy vármegyei matricák aránya több, mint 5%-kal nőtt. A legnépszerűbb típus még mindig a 10 napos (heti) sztrádamatrica, ennek az eladási arányában nincs változás. Mint néhány hete nem reprezentatív felmérésből kiderült, sokan választanák alternatívaként az egynapos-matricát is, ha árban megfelelő lenne. Erre azonban senki ne számítson, korábbi cikk alapján, ha be is vezetik 2024-ben, várhatóan közel azonos összegbe fog kerülni, mint a jelenlegi heti matrica.

Éves matrica évközben?

Szintén visszatérő kérdés, hogy az éves országos, illetve az éves vármegyei matrica ára arányosan csökken-e, ha év közben vásároljuk meg a matricát. A válasz nem, de még ígyis megérheti. Ugyanis ha valakinek fix útvonalai vannak, akkor azzal is jól járhat, ha az éves vármegyei matricákkal matekozik, amelyek 2024. január 31-ig érvényesek. Ezeket 10 napos matricával nyári, őszi utazás során kiegészíthetjük, és még így is kevesebbet fizetünk.




Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .