Véradók Napja

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A Véradók Napja alkalmából ünnepséget rendezett a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete, ahol ezúttal is kitüntették a többszörös véradókat – összesen 85 főt – megköszönve ezzel önzetlen segítségüket. Idén még egyszer lesz lehetőség segíteni másokon, ugyanis december 17-én, és 18-án 2 napos, karácsonyi véradást rendeznek Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében.

– A társadalmi megbecsülésnek nagyon nagy a szerepe, hiszen aki a vérét adja, teljesen önként és térítésmentesen végzi ezt a tevékenységet – mondta Gortva József köszöntőjében. Hozzátette: ez az ünnepség egy hála a véradók felé.

– 15200 fős tervet szoktunk készíteni, és nagyon nagy öröm számunkra elsősorban a donoroknak és a társadalmi segítőknek köszönhetően, hogy ezt minden évben sikerül teljesíteni. Ezzel az országban sikerült a megyék rangsorában a 4-5. helyet kivívni, tehát itt a véradói aktivitás egy nagyon biztos bázison áll. Gyöngyös és körzete az 5000-5500 véradóval szokott ehhez hozzájárulni – részletezte.

Az ünnepségen Hiesz György polgármester is méltatta a többszörös véradókat, és elmondta: számára is fontos a váradás, hiszen egyetemi hallgató kora óta rendszeresen segít ő is másokon.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese saját történetén keresztül igyekezett felhívni a figyelmet az önkéntességre.

– Mi jut eszembe nekem? A megtiszteltetés. A megtiszteltetés, hogy – ugyan nem sok, 25, de 25 véradással én is tagja lehetek ennek a közösségnek. A megtiszteltetés, hogy együtt ünnepelhetek önökkel, a megtiszteltetés, hogy részese lehetek ennek az egésznek – fajtette ki.

A méltatásokat követően kitüntették a többszörös véradókat – köztük Gyóni Györgynét, aki negyvenszer adott vért élete során. Egészségügyi dolgozóként duplán fontosnak tartja ezt a gesztust.

Idén még egyszer lesz lehetőség segíteni másokon, ugyanis december 17-én, és 18-án 2 napos, karácsonyi véradást rendeznek Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát várják beteg embertársaink.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!