Gyöngyös

Véradók Napja

A Véradók Napja alkalmából ünnepséget rendezett a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete, ahol ezúttal is kitüntették a többszörös véradókat – összesen 85 főt – megköszönve ezzel önzetlen segítségüket. Idén még egyszer lesz lehetőség segíteni másokon, ugyanis december 17-én, és 18-án 2 napos, karácsonyi véradást rendeznek Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében.

– A társadalmi megbecsülésnek nagyon nagy a szerepe, hiszen aki a vérét adja, teljesen önként és térítésmentesen végzi ezt a tevékenységet – mondta Gortva József köszöntőjében. Hozzátette: ez az ünnepség egy hála a véradók felé.

– 15200 fős tervet szoktunk készíteni, és nagyon nagy öröm számunkra elsősorban a donoroknak és a társadalmi segítőknek köszönhetően, hogy ezt minden évben sikerül teljesíteni. Ezzel az országban sikerült a megyék rangsorában a 4-5. helyet kivívni, tehát itt a véradói aktivitás egy nagyon biztos bázison áll. Gyöngyös és körzete az 5000-5500 véradóval szokott ehhez hozzájárulni – részletezte.

Az ünnepségen Hiesz György polgármester is méltatta a többszörös véradókat, és elmondta: számára is fontos a váradás, hiszen egyetemi hallgató kora óta rendszeresen segít ő is másokon.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese saját történetén keresztül igyekezett felhívni a figyelmet az önkéntességre.

– Mi jut eszembe nekem? A megtiszteltetés. A megtiszteltetés, hogy – ugyan nem sok, 25, de 25 véradással én is tagja lehetek ennek a közösségnek. A megtiszteltetés, hogy együtt ünnepelhetek önökkel, a megtiszteltetés, hogy részese lehetek ennek az egésznek – fajtette ki.

A méltatásokat követően kitüntették a többszörös véradókat – köztük Gyóni Györgynét, aki negyvenszer adott vért élete során. Egészségügyi dolgozóként duplán fontosnak tartja ezt a gesztust.

Idén még egyszer lesz lehetőség segíteni másokon, ugyanis december 17-én, és 18-án 2 napos, karácsonyi véradást rendeznek Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát várják beteg embertársaink.

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szóljon hozzá!

Comments are closed.