Bornapok: olaszrizling a város bora

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

A Molnár és Fiai Pincészet 2015-ös évjáratú olaszrizlingje nyerte el a Gyöngyös Város 2016. Évi Bora címet a mátraaljai településen. A Mátrai Borvidék Központjában 1998 óta minden évben megválasztják azt a bort, amely egy éven viselheti a városbor címet. Idén huszonhét minta közül választotta ki a legszebbet a szakmai és társadalmi zsűri.

 A városbor kiválasztása az Orbán-nap idején rendezendő Mátrai Bornapok egyik legfontosabb eseménye. A Gyöngyös Város Bora címre a Gyöngyösi Hegyközség tagjai olyan 2015-ös évjáratú, száraz fehér borral nevezhettek, amely borversenyen arany- vagy ezüstérmet nyert. Idén a felhívásra összesen huszonhét mintát küldtek be a borászok, a két zsűri ezek közül választotta ki a legszebbet.

– Csodálatos borokat kaptunk, a két bírálóbizottság tényleg nehéz helyzetben volt. Jó volt az évjárat, és a borászok is kiváló munkát végeztek, tényleg csodálatos borokat kóstolhattunk – fogalmazott Nagy István, a Gyöngyösi Hegyközség elnöke, aki a Gyöngyös volt polgármestereiből – Szabó Gyula, Keresztes György és Faragó László – álló társadalmi zsűrit vezette. A szakmai zsűriben az ország számos pontjáról érkezett, kiváló borászok foglaltak helyet, a bírálatban Béleczky Mihály, Módos Péter, Nyikos István és Kamocsay Ákos vett részt Hiesz György polgármester mellett.

A két zsűri százpontos rendszerben, vakon bírálta a borokat, és az összesített eredmény alapján kiemelte az öt legjobbat, amelyek egy újabb bírálaton estek át. A legjobbnak a Molnár és Fiai Pincészet olaszrizlingje bizonyult, amely egy éven át viselheti a Gyöngyös Város Bora címet.

– Az öt csúcsbor között már nagyon nehéz volt igazságot tenni, hiszen mind kiváló bor volt – mondta Hiesz György polgármester, aki elárulta: a legjobbak közé egy olaszrizling, egy szürkebarát, két sauvignon blanc, illetve egy irsai olivér került. – Jó évjárat volt a 2015-ös, még a sokat látott szakmai zsűri is elcsodálkozott néha, milyen kiváló borok vannak a Mátrában. A győztes egy nagyon harmonikus, szép bor, amely méltán viselheti a városbor címet, gratulálok a borásznak, Molnár Gábornak.

A városbor ünnepélyes kihirdetésére a Mátrai Bornapok rendezvényén, a Fő téren került sor pénteken.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .