Szálljon be az időgépbe

Érvénytelen a HospInvest pályázata

2008-09-15

A HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Vagyis abból egyértelműen nem megállapítható, hogy a cég számláján 2005. január 1-től, vagyis a kiírásban megjelölt időponttól, nem volt sorban állás – indokolta az ítéletet a tanácsvezető bírónő.

Ebben a helyzetben a megyegyűlésnek érzékelni kellett volna, hogy az ajánlat érvénytelen, ennek ellenére, jogszabálysértő módon határozatot hozott a pályázati anyag elfogadásáról – mondta Czuczai Zsuzsanna, a bíróság elnöke.

Nem törődnek bele

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke máris bejelentette, hogy a megyegyűlés felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen.

A Heves Megyei Közigazgatási Hivatal a megyegyűlés Fidesz Polgári Frakciójának bejelentése alapján áprilisban tett törvényességi észrevételt a szocialista vezetésű testület döntésével kapcsolatban. A Fidesz-frakció azt kifogásolta, hogy miközben a tenderkiírásban a megye az elmúlt három évre vonatkozó bankgaranciát követelt meg a pályázóktól, a HospInvest csak az elmúlt két évre vonatkozó igazolást csatolt a dokumentációhoz.

Mindig eleget tett

Balás István, a hivatal vezetője indoklásában korábban arra emlékeztetett: a kiírás szerint a pályázatban az vehet részt, aki pénzintézeti nyilatkozatot nyújt be arról, hogy 2005. január 1. óta mindig eleget tett fizetési kötelezettségének.

Ezzel szemben a HospInvest számlavezető bankja 2008. január 3-án kiadott igazolásában úgy fogalmazott: “számláján sorban állás az elmúlt két évben, jelen igazolás kiállítás napjáig nem fordult elő” – tartalmazza a törvényességi észrevétel.

Ennek kapcsán a hivatalvezető felidézte a tenderkiírás egy másik pontját is, amely szerint érvénytelen az ajánlat, ha a pályázó nem a pályázati felhívásban meghatározott formában csatolja a kiírásban előírt igazolásokat.
Mindezek alapján Balás István a tender elbírálásakor hozott döntés felülvizsgálatára kérte a megyegyűlést.

Formailag megfelelt

A Heves Megyei Közgyűlés szocialista alelnöke viszont akkor azzal érvelt, hogy az igazolás mind célját tekintve, mind formailag megfelelt a kiírásnak. A dokumentumból ugyanis kiderült, hogy a pályázó folyamatosan eleget tesz fizetési kötelezettségeinek, vagyis megbízható – mondta akkor Merczel József. Ugyanakkor a 2008-ban kiállított bankgarancia a 2006-os és 2007-es üzleti évre, vagyis az elmúlt három évre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy jogszabálysértés híján a döntés felülvizsgálatára nincs szükség – tette hozzá.

A közgyűlés ennek megfelelően úgy döntött: nem ért egyet az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételével, amely szerint a HospInvest pályázata nem felel meg a tenderkiírás kritériumainak.
Ezt követően fordult bírósághoz a közigazgatási hivatal a döntés felülvizsgálata érdekében.

Nem érvénytelen

Novák Rudolf, a Heves Megyei Közgyűlés jogi képviselője az ítélethirdetést követően azt mondta, álláspontjuk szerint a döntés önmagában nem teszi érvénytelenné azt a szerződést, amelyet a megyegyűlés kötött a kórház vagyonkezeléséről és működtetéséről a HospInvest Zrt.-vel.

A kontraktus felbontása polgári peres eljárás keretében kezdeményezhető – tette hozzá kérdésre válaszolva Novák Rudolf.

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..