Eltűnt a termelők pénze

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Kezdődik az idei meggyszezon java, de sokan kénytelenek a partvonalról nézni az üzletkötéseket. Az ok, a gyöngyösi székhelyű Csépány és Társai Zöldség Gyümölcs és Konzervipari Nagykereskedelmi Kft. csődje. Emiatt nagyjából 300 millió forintra vethet keresztet majd’ száz Pest, Hajdú és Heves megyei gyümölcstermesztő. Az évek során egyre nehezebben, késleltetve, majd sehogy sem fizető kft ellen végül felszámolási eljárást kezdeményezett több pórul járt beszállító, ami 2016 januárjában el is indult.

Hirdetés

Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő ebben az ügyben kérdést intézett Fazekas Sándor agrárminiszterhez. Arra volt kíváncsi, hogy „Miért nem segítenek a becsapott Gyöngyös környéki termelőkön?” A szaktárca vezetője válaszában egyebek mellett azt írta, hogy: „A Csépány és Társai Zöldség Gyümölcs és Konzervipari Nagykereskedelmi Kft.-ről a társaság összes gépe és berendezése értékesítésre került és abból a beszállítók követelései kielégítésre kerültek.” A beszállítók azonban ebből az úgynevezett kielégítésből semmit sem kaptak.

Fazekas a felvásárlóknak, termelőknek is írt egy levelet 2017. április 27. keltezéssel, amelyben oldalakon át különböző pályázatokat ajánlgatott nekik. Csakhogy az érintettek többsége a pénzét akarja, ráadásul éppen a ki nem fizetett terményeik miatt a pályázati önrészre amúgy sem lenne forrásuk.

Korábban megvolt az állandó korrekt vevőm, de a kft. ügyvezetője könyörgött, hogy neki is adjak el meggyet, amibe sajnos belementem, ez a döntésem 18 millió forintomba került – mondta el a Népszavának Vincze István, aki Tiszakécske-Tiszabög térségében vásárolja fel a gazdáktól a gyümölcsöt. Szerencsére nem szakadt meg a kapcsolata a régi vevőjével, de a veszteség miatt több más társához hasonlóan kénytelen lemondani a telepe fejlesztéséről.
A 100 milliós kár ellenére sem indított nyomozást a rendőrség

Nála is sokkal rosszabbul járt Szarka László dömsödi vállalkozó, aki Pest, Heves és Hajdú-Bihar megyében is vásárolt meggyet a gazdáktól. Évente terméstől és szerződésszámtól függően 50-100 vagon gyümölcsöt szállított a kft.-nek. A számlái szerint 2014-2016. között összesen mintegy 100 millió forintja ragadt bent, miközben ki kellett fizetnie a 27 százalékos áfát, ami ennél az összegnél 27 millió forintot jelent.

Hiába fordultam az adóhatósághoz, mert ott azt mondták, az árumozgás megtörtént, az áfa befizetés jogszerű volt, ezért az áfát mindenképpen be kellett fizetnem és azt nem is kaphatom vissza akkor sem, ha a partnercég nem fizette ki – mondta lapunknak Szarka László. A hiányzó bevétel miatt jelentős mértékben kiszorult a piacról, hiszen sok gazda tartott attól, hogy fizetési nehézségei lesznek. A felvásárló azt is elmondta, többen elhatározták, hogy a késztermékkel váltják ki a nekik járó vételár legalább egy részét, de már nem találták az üzem udvarán a korábban raklapokon ott tárolt meggybefőtt készleteket.

Olvassa tovább a nepszava.hu-n


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .