A fotocellák érzékelték a préscsatornában mozgó embert

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Ítéletet hirdetett hétfőn a Hatvani Járásbíróság abban a büntetőperben, amelynek két terheltjét, Gy. Sz.-t és K. N. Cs.-t halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítványozta felelősségre vonni a vádhatóság.

Az ügy elsőrendű vádlottja egy év hat hónap fogház- és 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, míg K. N. Cs. másodrendű terheltet nyolc hónap fogházbüntetéssel sújtotta a bíróság. A szabadságvesztés végrehajtását mindkét elítélt esetében két év próbaidőre felfüggesztette a járásbíróság. Fellebbezések hiányában az ítélet jogerőre is emelkedett.

A büntetőperben elbírált cselekmény az egyik gazdasági társaság lőrinci telephelyén történt. Az ítéleti tényállás szerint itt dolgozott telepvezetőként az elsőrendű vádlott, műanyag-feldolgozó gép kezelőjeként pedig K. N. Cs. A telepvezető a sértettet osztotta be munkára a másodrendű vádlott mellé. A kft. a telephelyen egy bálázó présgépet üzemeltetett, aminek a kezelője volt a másodrendű vádlott. A gépet ő és a sértett úgy működtette, hogy a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel nem rendelkeztek.

Két éve, szeptember 6-án is a bálapréssel dolgoztak. K. N. Cs. az ebédszünet kezdetekor a berendezést nem áramtalanította. Az ebédszünet után a sértett kartonlapok elhelyezése céljából bemászott a présgépbe. A fotocellák érzékelték a préscsatornában mozgó embert, és a készülék megkezdte a tömörítést. A férfi a helyszínen meghalt.

Forrás: hatvanonline.hu


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!