Budapest nincs az első 100-ban

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Arold Péter

A világ fővárosai közötti versengésben, ami a drágaságot illeti, Budapest nincs az első 100 helyezett között. Ez jó. A listát Szingapúr vezeti a dollárban számolt megélhetési költségek alapján – áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében, Párizzsal és Hongkonggal holtversenyben. Ez a nap nem a politikáé, de nem is tudom miért tüntetnek, törnek és zúznak Párizs utcáin hetek óta, Macron közben meg síel.

Hogy ezt hogyan számolták ki?

A privatbankar.hu cikkében ezt írja:

Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.
Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán holtversenyben került az első helyre Szingapúr, Párizs és Hongkong, New Yorkhoz mért költségindexük ugyanis egyaránt 107.




A felső tízes mezőnyben szerepel Zürich (106), Genf és Oszaka (egyaránt 101), Szöul, Koppenhága és a viszonyítási alapként használt New York (egyaránt 100), valamint Tel-Aviv és Los Angeles (egyaránt 99).

De, hogy hol állunk mi?

A 105. helyen a magyar főváros – és egyre olcsóbb

Budapest ugyanakkor a 133-as mezőnyben az idén a 105. helyre került a dollárban számolt megélhetési költségek alapján, a New York-i költségszint 54 százalékával. Pedig nekünk is van óriáskerekünk.

Szingapur Fotó Google
Budapest Fotó Arold Péter fovarosunk.info

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!